Oudergids - Puber

.. / Puber / Ontwikkeling

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Seksuele ontwikkeling

De seksuele ontwikkeling verloopt stapsgewijs. Wat kun je verwachten als het gaat om relaties, seksueel gedrag, masturbatie en onzekerheid bij je puber? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Vruchtbaarheid

In de pubertijd worden jongeren vruchtbaar. Meisjes zijn vruchtbaar vanaf de eerste ongesteldheid en jongens vanaf de eerste zaadlozing. Welke veranderingen maken zij door? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Lichamelijke verandering

In de puberteit verandert het lichaam. Deze veranderingen worden veroorzaakt door de geslachtshormonen. Wat kun je verwachten als je kind in de puberteit belandt? (Meer...)

Lichamelijke verandering

Lichaamshaar

In de pubertijd krijgen kinderen op allerlei plaatsen lichaamshaar. Bij jongens en meisjes verloopt deze ontwikkeling verschillend. Wat kun je precies verwachten? (Meer...)

Lichaamshaar

Menstruatie

Voor elk meisje breekt het moment ooit aan: de eerste keer ongesteld zijn. Hoe kun je de eerste menstruatie zien aankomen en welke dingen zijn belangrijk om met haar te bespreken? (Meer...)

Menstruatie

Zaadlozing

In de pubertijd krijgen jongens hun eerste zaadlozing. Dit kan gebeuren tijdens masturbatie, maar ook spontaan in de slaap. Hoe kun je je zoon hierop voorbereiden? (Meer...)

Zaadlozing

Masturbatie

In de pubertijd is masturbatie heel gewoon. Hierdoor leert je kind zijn eigen lichaam kennen en wat hij wel of niet fijn vindt. Hoe kun je dit het beste met je kind bespreken? (Meer...)

Masturbatie

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Bij de eerste seksuele gemeenschap zijn jongeren vaak niet ontspannen. Hierdoor kan een meisje een beetje bloeden. Wat gebeurt er en hoe kan dit worden voorkomen? (Meer...)

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Seksuele oriëntatie

In de pubertijd ontwikkelen jongeren seksuele gevoelens. Veel kinderen worden verliefd op iemand van een ander geslacht. Maar er zijn ook andere seksualiteiten. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Seksuele oriëntatie

Homo- en biseksualiteit

In de pubertijd worden jongeren vaak voor het eerst verliefd. Ze kunnen vallen op iemand van hetzelfde geslacht, maar ook op jongens én meisjes. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Homo- en biseksualiteit

Genderidentiteit en transgender

Bij sommige pubers komt hun genderidentiteit niet overeen met hun geslacht: een jongen voelt zich dan een meisje, en een meisje een jongen. Hoe ga je hiermee om? (Meer...)

Genderidentiteit en transgender

Jongensbesnijdenis

Bij jongensbesnijdenis wordt (een deel van) de voorhuid weggehaald. Wat kunnen redenen zijn voor besnijdenis en wat houdt het in? (Meer...)

Jongensbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

In Nederland is meisjesbenijdenis verboden. Wat houdt de besnijdenis in en wat kun je doen als familie uit een ander land hier anders over denkt? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.