Oudergids - Puber

.. / Puber / Genotmiddelen

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Praten over roken

Het is belangrijk om met pubers over roken te praten. De manier waarop je dat doet is belangrijker dan hoe vaak je dit doet. Hoe en wanneer praat je met je kind over (niet gaan) roken? (Meer...)

Roken

Waterpijp

Het roken van een waterpijp is minstens even schadelijk als sigaretten roken. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind eraan verslaafd raakt? (Meer...)

Roken

Alcoholgebruik

Het drinken van alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen van jongeren negatief beïnvloeden. Als ouder heb je invloed op het drinkgedrag van je puber, regels stellen werkt. Wat spreek je af en waarom kun je hem beter niet thuis aan alcohol laten wennen? (Meer...)

Drank

Regels en afspraken over drank

Of je kind al mag drinken of niet; duidelijke regels en afspraken geven houvast. Hoe help je je kind verstandig om te gaan met drank? (Meer...)

Drank

Te jong te veel drinken

Te jong te veel drinken verstoort de ontwikkeling van de hersenen en zorgt voor minder goede school-studie-en werkprestaties. Wat is comazuipen en wat kun je doen? (Meer...)

Drank

Groepsdruk

Om je puber weerbaar te maken om nee te zeggen tegen een sigaret of alcohol, is het belangrijk om je kind te leren goed na te denken over keuzes maken. Als vrienden wel roken of drinken, kan je kind denken, dat dat moet om bij de groep te horen. Hoe help je je kind daarbij? (Meer...)

Drank

Drugsgebruik

Als je kind wil experimenteren met drugs, kun je dat als ouder niet tegenhouden. Wat zijn de risico's, wat kun je doen en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drugs

Drugsgebruik bespreken

Het is belangrijk om drugsgebruik te bespreken met je kind. Hoe doe je dit, wanneer is er reden tot zorgen en waar kun je terecht voor advies en hulp? (Meer...)

Drugs

Drugsmisbruik en verslaving

Bij drugsmisbruik dreigt een kind de controle over het gebruik te evreliezen, bij verslaving loopt het gebruik uit de hand. Wat zijn de signalen en wat kun je doen? (Meer...)

Drugs

Blowen

Blowen is het roken van hasj of wiet in een soort sigaret. Hoe kan je met je kind praten over blowen en wat houdt het in als je kind eraan verslaafd is? (Meer...)

Drugs

Cocaïne

Cocaïne is een stimulerend middel, dat bestaat uit een wit poeder dat meestal gesnoven wordt. Wat zijn de risico's en wat kun je doen als je kind cocaïne gebruikt? (Meer...)

Drugs

GHB

GHB is een vloeistof of poeder dat een ontspannen gevoel geeft. Wat zijn de risico's? (Meer...)

Drugs

Lachgas

Lachgas zorgt ervoor dat de hersenen tijdelijk geen zuurstof krijgen na inademen. Deze partydrug wordt steeds meer gebruikt door jongeren. Wat zijn de risico’s en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Drugs

Speed

Speed is een langwerkend, stimulerend middel in poeder- of pilvorm, dat meestal gesnoven of geslikt wordt. Wat zijn de effecten en risico's? (Meer...)

Drugs

XTC

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallencapsules en poeders. Wat zijn de risico's? (Meer...)

Drugs

Snus en nicotinezakjes

Snus is de naam voor nicotinezakjes waar óók tabak in zit, maar wordt vaak voor álle nicotinezakjes gebruikt. Door jongeren en kinderen worden vooral nicotinezakjes gebruikt, zonder tabak. Wie snus gebruikt, krijgt nicotine binnen zonder te roken. Maar ook snus is verslavend en ongezond. En steeds meer jongeren en zelfs kinderen gebruiken het. Snus is verboden. (Meer...)

Snus en nicotinezakjes

Vapen

Vapen betekent dampen. Het is de populaire naam voor het roken van een e-sigaret. Die wordt dan ook een vape genoemd. Doordat vapes er cool uitzien en er vapes met allerlei smaakjes zijn, zijn ze aantrekkelijk voor steeds jongere kinderen. (Meer...)

Vapen

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.