Oudergids - Puber

.. / Puber / Gedrag

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Gezonde eetgewoonten

Gezonde eetgewoonten hebben en gezond eten is goed voor de ontwikkeling van je kind. Hoe stimuleer je gezond eten en gezonde eetgewoonten bij je puber? (Meer...)

Aan tafel

Lastige eters

Als je kind een lastige eter is, is het belangrijk gezonde voeding te blijven geven. Hoe zorg je er voor dat je kind meer eet en welke gevolgen heeft te weinig eten? (Meer...)

Aan tafel

Agressief gedrag

Door de ontwikkeling van de hormonen en de hersenen kunnen pubers agressief worden. Wat kun je doen als je kind agressief gedrag vertoont? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Anderen nadoen

Pubers doen elkaar vaak na, daarmee leren ze welke rollen het best bij ze passen. Heb je als ouder nog invloed en waar heeft het aantal vrienden van je kind mee te maken? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Boosheid en woede

Tijdens de puberteit kunnen kinderen door hun hormonen soms boos of woedend zijn. Hoe kun je je kind helpen boos en agressief gedrag te beheersen en verminderen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Discrimineren

Discrimineren is mensen ongelijk behandelen op basis van hun kenmerken. Hoe praat je er over als je kind gediscrimineerd wordt of het zelf doet en hoe voorkom je het? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Druk gedrag

Pubers gedragen zich af en toe druk, dat is normaal. Hoe voorkom je druk gedrag bij je puber en wat doe je als je kind kenmerken van ADHD laat zien? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Jaloers gedrag

Het is normaal dat je puber soms jaloers is, op bezittingen, het uiterlijk van anderen of in de liefde. Hoe help je je kind leren omgaan met jaloezie en jaloers gedrag? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Liegen

Pubers kunnen om allerlei redenen wel eens liegen, bijvoorbeeld om straf te ontlopen of de behoefte aan privacy. Wat kun je als ouder doen als je kind liegt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die tot schade en infecties kan leiden. Wat veroorzaakt nagelbijten en hoe kun je je kind helpen om te stoppen met nagelbijten? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Tics

Een tic is het ongewild maken van geluid of een beweging, zoals oogknipperen of kuchen. Hoe help je je kind leren omgaan met tics en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Weglopen

Jongeren die weglopen willen de vrijheid proeven of er zijn problemen thuis. Wat kun je doen als je kind wegloopt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Gokken

Het is normaal dat je kind in de puberteit eens of af en toe wil (online) gokken. Hoe weet je of je kind teveel gokt en wat kun je daar als ouder aan doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Fout gedrag en jeugdcriminaliteit

In de puberteit laten sommige jongeren fout gedrag zien, zoals stelen bij meisjes en vechten bij jongens. Hoe weet je of je kind dat doet en wat kun je als ouder doen? En wat gebeurt er als de politie erbij betrokken is? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Fout gedrag en rol ouders

Als je kind zich fout gedraagt, is het belangrijk belangstelling te blijven tonen en niet anderen de schuld te geven. Wat doe je als ouder aan fout gedrag? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Plagen en pesten

Plagen is onschuldig gedrag, maar pesten kan grote gevolgen hebben. Wat doe je als je kind te maken krijgt met pesten en hoe kun je de weerbaarheid vergroten? (Meer...)

Pesten

Gevolgen van pesten

Pesten kan ernstige gevolgen hebben voor zowel het kind dat gepest wordt als de pester. Wat zijn de gevolgen van pesten voor het gepeste kind en de pester? (Meer...)

Pesten

Mijn kind wordt gepest

Kinderen die onzeker, gevoelig, angstig en stil zijn worden sneller gepest. Hoe weet je of jouw kind gepest wordt en wat kun je daar als ouder aan doen? (Meer...)

Pesten

Pesten op school

In Nederland wordt één op de vijf kinderen gepest, het is belangrijk het pestgedrag te bespreken met de school. Wat kun je doen als je kind wordt gepest of pest? (Meer...)

Pesten

Gepest kind helpen

Als je kind gepest wordt is het belangrijk om goed te luisteren en te blijven praten met je kind. Wat kun je daarnaast nog meer doen om je kind te helpen? (Meer...)

Pesten

Mijn kind pest anderen

Als jouw kind anderen pest, kun je daar erg van schrikken. Waarom gaan kinderen pesten, hoe weet je of je kind dat doet en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Pesten

Meelopen

Meelopers zijn kinderen die niets aan het pesten doen of zelf mee pesten. Welke invloed heeft pesten op de klas en wat doe je als je kind te maken krijgt met pesten? (Meer...)

Pesten

Cyberpesten

Cyberpesten is pesten via internet en social media. Hoe herken je het en hoe voorkom je dat je kind op internet gepest wordt of zelf gaat cyberpesten? (Meer...)

Pesten

Cyberpesten herkennen

Kinderen vertellen het niet snel als ze (online) gepest worden. Hoe herken je cyberpesten en hoe praat je over online pesten met je kind en de school? (Meer...)

Pesten

Aanpak cyberpesten

Het is belangrijk om over cyberpesten (via het internet en social media) te praten met je kind. Wat kunnen jij en je kind doen als je kind wordt gecyberpest? (Meer...)

Pesten

Nachtrust

In de puberteit verandert het dag- en nachtritme van je kind, een goede nachtrust krijgen is lastiger. Hoe help je je kind op tijd op te staan en wanneer is er reden tot zorg? (Meer...)

Slapen

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.