Oudergids - Peuter

.. / Peuter / Gezondheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind, van 0 tot 23 jaar. Welke ontwikkelingen van je peuter volgen zij op het consultatiebureau?  (Meer...)

Jeugdgezondheidszorg

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier jeugdgezondheidszorg (JGZ) staan gegevens over de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Door wie wordt dit dossier gebruikt? (Meer...)

Digitaal dossier JGZ

Vaccinaties

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) biedt met vaccinaties bescherming tegen twaalf infectieziekten. Hoe effectief zijn vaccinaties en wanneer en welke prikken krijgt je kind? (Meer...)

Vaccineren

Reactie op de prikken

Soms krijgen kinderen last van een vervelende reactie op vaccinaties. Welke bijwerkingen na een inenting zijn normaal en wanneer moet je met je kind naar de huisarts? (Meer...)

Vaccineren

Bof

De bof is een besmettelijke infectieziekte waarbij de oorspeekselklieren opzwellen. Hoe verloopt de bof en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Vaccineren

Difterie

Difterie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die weefsels beschadigt. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Vaccineren

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke bacteriële infectieziekte die overgebracht wordt door hoesten en niezen. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Vaccineren

Mazelen

Mazelen is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus, waar complicaties bij kunnen optreden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Vaccineren

Polio

Polio (kinderverlamming) is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een poliovirus. Wat zijn de ziekteverschijnselen en wanneer word je kind er tegen gevaccineerd? (Meer...)

Vaccineren

Rodehond

Rodehond is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus via druppeltjes in de lucht. Hoe herken je het en wanneer word je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Vaccineren

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die een infectie kan veroorzaken in open wonden. Hoe herken je het en wanneer wordt je kind er tegen ingeënt? (Meer...)

Vaccineren

Ziekenhuisopname

Als je kind in het ziekenhuis moet worden opgenomen, is het belangrijk dat je het goed voorbereidt. Wat en wanneer vertel je over de ziekenhuisopname? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Allergieën

Een allergie is een heftige reactie, zoals niezen of huiduitslag, op gewone stoffen. Welke typen allergieën zijn er en wat doe je als je kind allergisch is? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Amandelen

Neus- en keelamandelen helpen voorkomen dat je kind ziek wordt, maar raken soms zelf ook ontstoken. Waarom moeten de amandelen soms verwijdert worden? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apneu

Apneu betekent ademstilstand tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Wat veroorzaakt apneu en wat kun je doen als je kind apneu heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Piepende ademhaling

Veel peuters hebben wel eens last van een piepende ademhaling. Maar bij jonge kinderen is het moeilijk om vast te stellen of het astma is. (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Blaasontsteking

Als je peuter pijn heeft bij het plassen, kan het zijn dat het blaasontsteking heeft. Wat veroorzaakt blaasontsteking en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede wordt er te weinig zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor je kind zich erg moe voelt. Hoe ontstaat het en wat kan de huisarts doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Diabetes

Als je kind diabetes (suikerziekte) heeft, maakt het te weinig insuline aan en heeft daardoor een te hoge glucosewaarde in het bloed. Hoe herken je het en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Eczeem

Eczeem is een jeukende ontsteking van de huid waar baby’s en kinderen vaak last van hebben. Hoe ontstaat eczeem en wat kan de huisarts doen voor je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen, die zich uit in aanvallen. Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Gordelroos

Gordelroos is een huiduitslag die bij peuters zelden voorkomt, het wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus. Hoe herken je het en wat moet je er tegen doen?  (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Griep

De griep kan iedereen krijgen en is niet te genezen met antibiotica. Het gaat meestal vanzelf over. Wat zijn de symptomen en wanneer komt je kind in aanmerking voor de griepprik? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hazenlip

Een hazenlip geeft na de geboorte problemen met zuigen en slikken, maar het heeft ook andere mogelijke gevolgen. Wat zijn deze gevolgen en welke behandelingen bestaan er? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hepatitis B

Hepatitis B merk je bij jongere kinderen vaak niet direct, maar het is juist voor hen heel gevaarlijk. Een inenting beschermt je kind meer dan 25 jaar. Hoe herken je het virus? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Herpes

Herpes bestaat in de vorm van gordelroos, een koortslip en een soa. Het virus is niet te genezen. Hoe voorkom je herpes bij je kind en hoe bestrijd je de klachten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking moet men direct behandelen. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans op ernstige complicaties. Hoe herken je een hersenvliesontsteking bij je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

HiB-ziekten

Hib-ziekten veroorzaken ernstige aandoeningen, dus medische hulp zoeken is noodzakelijk. Sinds 1993 worden alle kinderen ingeënt tegen de Hib-bacterie. Hoe herken je Hib-ziekten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hiv en aids

Een kind met hiv krijgt te maken met veel uitdagingen en onzekerheden. Goede ondersteuning is daarom belangrijk. Hoe groot is de kans op besmetting en wat moet je over hiv weten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hoofdluis

Het is belangrijk om snel in te grijpen als je kind hoofdluis heeft. Anders blijven kinderen elkaar besmetten. Wat kun je doen om hoofdluis te verhelpen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hooikoorts

De allergie hooikoorts is niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen tegen de klachten. Hoe kun je je kind met hooikoorts nog meer helpen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Huidvlekken

Huidvlekken bestaan in veel vormen en zijn meestal onschuldig. Ze kunnen blijvend zijn, zoals een wijnvlek, of vanzelf verdwijnen. In welke gevallen moet je kind naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Krentenbaard

Een kind met krentenbaard heeft meestal antibiotica nodig. Een goede hygiëne is belangrijk tegen besmetting. Wat kun je verder doen bij krentenbaard? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Mond- en voetzeer

De hand-voet-mondziekte herken je aan roodomrande blaasjes op de handen, voeten en in de mond van je kind. Het is een besmettelijk maar onschuldig virus. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Navelbreuk

Bij een navelbreuk sluit de opening in de buikwand zich onvoldoende, maar je kind heeft er zelf geen last van. Wat kun je doen aan een navelbreuk? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meningokokken

Bij meningokokken is acute medische hulp noodzakelijk. De typen A, B, C, W en Y kunnen hersenvliesontsteking veroorzaken. Waar moet je op letten bij je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Oorpijn en oorontsteking

De oorzaak van oorontsteking bij kinderen kan in, maar ook buiten de gehoorgang liggen. Wat zijn de oorzaken van oorontsteking en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Open rug

Een open rug kan aan het begin van de zwangerschap ontstaan. Ernstige vormen zijn meteen zichtbaar. Lichte vormen stel je vast met röntgenfoto's. Wat zijn de gevolgen voor je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Pseudo-kroep

Een kind met de infectie pseudokroep kan moeilijk ademhalen. Vooral bij de eerste aanval kun je erg schrikken. Hoe behandel je pseudokroep en wanneer is het gevaarlijk? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

RS-virus (RSV)

Vooral jonge kinderen kunnen heel ziek worden van het RS-virus (RSV). Toch geneest deze luchtweginfectie vanzelf. Welke maatregelen kun je nemen bij RSV? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Roodvonk

Bij roodvonk maakt je kind een hele zieke indruk en heeft het last van huiduitslag. Een huisarts raadplegen is verstandig, maar wanneer moet je extra alert zijn? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Scoliose

Bij scoliose groeit de wervelkolom van een kind krom en kan er een bochel of bolling ontstaan. Hoe eerder je het ontdekt, hoe beter. Wat kun je doen bij scoliose? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius bij kinderen niet goed werkt is een trommelvliesbuisje nodig tegen blijvende beschadigingen. Wat doe je als je kind trommelvliesbuisjes heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte leidt tot een vlekkerige huiduitslag bij een kind. Het is licht besmettelijk, maar gaat vanzelf over. Wat zijn de symptomen van de vijfde ziekte? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt waterpokken. Ze zijn zeer besmettelijk, maar bijna nooit schadelijk. Wat kun je doen tegen waterpokken? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Worminfecties

Van alle worminfecties komen aarsmaden het meest voor. Een kind krijgt jeuk en kan zichzelf telkens opnieuw besmetten. Hoe voorkom en genees je worminfecties? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Wratten

Kinderen lopen heel makkelijk wratten op. Naast gewone wratten bestaan er ook kleine, witte watervratten. Wat kun je doen tegen wratten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme begint bij een rode plek na een tekenbeet, maar dat is niet bij ieder kind het geval. Bij welke symptomen moet je extra alert zijn? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer veroorzaakt langdurige moeheid bij je kind, maar er zijn nog meer symptomen die hierop wijzen. Hoe herken je dit virus? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Zwemmerseczeem

Kinderen lopen op warme en vochtige plaatsen makkelijk zwemmerseczeem op. Het is geen eczeemsoort, maar een schimmelinfectie. Hoe voorkom en behandel je zwemmerseczeem? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek is een rode of blauwe bobbelige vlek die op de huid lijkt te liggen, die meestal vanzelf wegtrekt. Wanneer moet je kind er voor naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Aften

Aften zijn grijswitte zweertjes in de mond, die pijn bij eten en drinken veroorzaken en moeilijk te voorkomen zijn. Wat kun je doen als je kind aften heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Bloedneus

Peuters krijgen een bloedneus  doordat een bloedvat in het neusslijmvlies kapot gaat, bijvoorbeeld door koud of warm weer en neuspeuteren. Hoe verhelp je een bloedneus? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Buikpijn

Buikpijn is erg vervelend en heeft verschillende oorzaken, zoals verkeerd eten of spanningen. Waar let je op en wanneer ga je met je peuter naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Diarree

Peuters kunnen kort, maar ook lange tijd last hebben van diarree. Wat veroorzaakt diaree en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Harde ontlasting

Vertstopping gaat gepaard met harde ontlasting die het poepen pijnlijk maakt. Wat zijn de oorzaken en wat kun je doen als je peuter hier last van heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hik

Kinderen hebben soms een onverklaarbare hik. Soms komt het door te snel eten of drinken. Wat kun je doen bij de hik van je kind? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal onschuldig, maar het wordt soms ook veroorzaakt door spanningen. Hoe hou je een pijnkalender bij om achter de oorzaak te komen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger en voelt je peuter zich niet lekker. Wat kun je doen als je peuter koorts heeft en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koortslip

Een koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus en is erg besmettelijk als de klachten zich voordoen. Hoe voorkom je dat je kinderen of zwangere vrouwen besmet?   (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Kwijlen

Bijna alle kinderen kwijlen de eerste twee levensjaren, door verkoudheid, vergrootte amandelen en doorkomende tanden en kiezen. Wat kun je tegen kwijlen doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

O-benen en X-benen

Sommige kinderen in de groei ontwikkelen een afwijkende kniestand. Wat kun je doen aan O-benen en X-benen en wanneer ga je er voor naar de jeugdarts of je huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Ondertemperatuur

Een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden kan betekenen dat je peuter een infectie heeft. Wanneer bel je de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren in de hals, oksels en liezen raken op opgezet als reactie op een infectie. Dat is normaal, maar wanneer is het toch goed om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Stinkende adem

De oorzaken voor een stinkende adem liggen vooral in de neus-keelholte van de mond. Welke oorzaken komen vaak voor en wat doe je als je peuter een slechte adem heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Vaginale afscheiding

Ook jonge meisjes kunnen vaginale afscheiding hebben, dat is normaal. Wat zijn oorzaken van ongewone afscheiding en wanneer ga je met je dochter naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Verkoudheid

Er zijn geen geneesmiddelen tegen de verkoudheid van je kind, maar je kunt de klachten wel verminderen. Welke middelen zijn er en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

ADHD

Kinderen met ADHD hebben moeite om zich te concentreren, zijn druk en reageren impulsief. Hoe weet je of je kind ADHD heeft en wat is de eerste stap naar hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Autisme

Autisme (ASS) is een ontwikkelingsstoornis, de ontwikkeling van je kind verloopt anders dan bij andere kinderen. Hoe herken je autisme en hoe weet je of je kind het heeft? (Meer...)

Psychische gezondheid

Dwangstoornissen

Een dwangstoornis is een angststoornis die niet vaak voorkomt onder jonge kinderen. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind last heeft van dwanghandelingen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Jongensbesnijdenis

Een jongensbesnijdenis is het verwijderen van de voorhuid van de penis wegens medische of godsdienstige redenen. Wanneer kan een besnijdenis je zoon helpen? (Meer...)

Besnijdenis

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is in Nederland verboden. Ook ben je strafbaar als je je dochter in het buitenland laat besnijden. Wat doe je als je familie dit wel wil? (Meer...)

Besnijdenis

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.