Oudergids - Peuter

.. / Peuter / Gedrag

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Agressief gedrag

Een kind kan agressief gedrag als bijten, schoppen en slaan vertonen uit frustratie, boosheid, onmacht of angst. Wat doe je als ouder tegen agressief gedrag van je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Boos en opstandig gedrag

De frustratie over iets wat je kind nog niet lukt, kan zich uiten in boos en opstandig gedrag. Wat kun je eraan doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Breath holding spells

Tijdens een breath-holding spell houdt je kind zijn adem in, bijvoorbeeld na een heftige emotie. Het kan geen kwaad. Hoe reageer je als je peuter dit doet? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Concentratieproblemen

Je kind leert steeds beter om zich te concentreren, maar soms ontstaan concentratieproblemen. Hoe help je je kind concentreren en wat doe je als je je toch zorgen maakt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Driftbuien

Je peuter kan driftig worden wanneer iets niet lukt. Hoe kun je driftbuien voorkomen en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Druk gedrag

Peuters zijn heel ondernemend en kunnen zich druk gedragen. Hoe kun je het drukke gedrag van je peuter voorkomen en hoe weet je of je kind ADHD heeft? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Eisend gedrag

Met eisend gedrag proberen kinderen hun zin te krijgen, bijvoorbeeld door te huilen en schreeuwen of te gaan zeuren. Hoe ga je als ouder om met dit gedrag? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Haren uittrekken

Als je kind haren uittrekt, is dat vaak uit gewoonte maar het kan ook voortkomen uit spanning. Wat doe je als je peuter haren uittrekt en wat doe je als je je zorgen maakt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Hoofdbonken

Sommige kinderen bonken met hun hoofd tegen de muur of tegen de rand van hun bed, uit woede of om rustig te worden. Wat kun je als ouder doen als je kind dit doet? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Jaloers gedrag

Het hoort bij de emotionele ontwikkeling van kinderen om wel eens jaloers te zijn. Wat zijn de oorzaken? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte die meestal ontstaat tussen het derde en tiende jaar en kan leiden tot blijvende schade. Waarom doet je kind dit en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Poep smeren

In de periode vóór het zindelijk worden komt poep smeren regelmatig voor, kinderen vinden het leuk. Wat doe je als je kind dit doet en regelmatig blijft doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Schelden en vloeken

Kinderen tussen de 2 en 4 pikken allerlei woorden op en kunnen gaan schelden en vloeken, al weten ze niet wat het betekent. Wat doe je als je kind scheldt en vloekt? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Tics

Tics zijn het maken van ongewild geluiden of bewegingen en komen veel voor bij opgroeiende kinderen. Hoe ga je om met de tics van je kind en wat is een tic-stoornis? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Weglopen

Peuters kunnen weglopen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Hoe zorg je dat je veilig met je kind op pad kan en wat doe je als je je kind niet meer kunt vinden? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Slapen

Goed slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei van je kind en duidelijkheid, structuur en veiligheid helpen daarbij. Hoe zorg je daar als ouder voor? (Meer...)

Slapen

Bedritueel

Een vast dag- en nachtritme geeft duidelijkheid. Een bedritueel helpt je peuter op een rustige manier de dag af te sluiten. Hoe ziet een bedritueel er uit en hoe zorg je dat je peuter in bed blijft? (Meer...)

Slapen

Vroeg wakker

Als je kind erg vroeg wakker wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Hoe zorg je dat je peuter langer doorslaapt en ’s ochtends nog in bed blijft? (Meer...)

Slapen

Kinderbed

Als je kind over de spijlen klimt, is de volgende stap een kinderbed waar het zelf uit kan komen. Hoe zorg je dat je kind zich niet bezeert en wanneer mag het een kussen? (Meer...)

Slapen

Fopspeen en duimen

Duimen of op een fopspeen sabbelen kan zorgen voor scheve tanden en een vervormt gehemelte. Hoe help je je peuter het duimen of sabbelen af te leren? (Meer...)

Slapen

Dromen

Je kind verwerkt de ervaringen van overdag ’s nachts tijdens het dromen. Wat doe je als je kind nare dromen of nachtmerries heeft, of bang is in zijn kamer? (Meer...)

Slapen

Slapen en angst

Ieder kind is wel eens bang in bed, dat wordt naarmate ze ouder worden minder. Hoe help je je peuter bij angst in bed en wat doe je als je kind nachtangsten heeft? (Meer...)

Slapen

Slaapwandelen

Slaapwandelen is een normaal verschijnsel bij kinderen, ze hebben er zelf meestal geen last van. Hoe herken je slaapwandelen en wat doe je als je peuter het doet? (Meer...)

Slapen

Slecht slapen

Slecht slapen heeft invloed op het hele gezin en zorgt vaak voor stress. Wat kun je doen om je peuter beter te laten slapen? (Meer...)

Slapen

Aanpak van slaapproblemen

Als je peuter moeilijk in slaap valt of weer uit bed komt, kun je op een aantal manieren het slaapprobleem aanpakken. Welke methoden kun je daarvoor gebruiken? (Meer...)

Slapen

Eten

Eten is een sociaal gebeuren maar ook een opvoedmoment. Hoe zorg je als ouder dat je kind op een gezellige manier gezonde eetgewoonten en tafelmanieren aanleert? (Meer...)

Aan tafel

Grote eters

Kinderen zijn steeds vaker te dik en komen daar later moeilijk vanaf. Hoe leer je grote eters gezonde eetgewoonten aan en hoe houd je je kind op een gezond gewicht? (Meer...)

Aan tafel

Kleine eters

Peuters hebben een wisselende eetlust, dat is normaal. Wanneer hoef je je geen zorgen te maken over kleine eters en wat doe je als peuter toch te weinig eet? (Meer...)

Aan tafel

Kinderstoel

In een kinderstoel kan je kind met het gezin aan tafel zitten. Welke soorten kinderstoelen zijn er en hoe zorg je dat je kind de kinderstoel veilig kan gebruiken? (Meer...)

Aan tafel

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.