Oudergids - Ouderschap

.. / Ouderschap

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Ik als moeder

Wanneer je voor het eerst moeder wordt, is alles nieuw en komt er een hoop op je af. Hoe ga je het beste om met het moederschap en alle nieuwe taken die daarbij horen? (Meer...)

Ik als ouder

Ik als vader

Er bestaat geen blauwdruk voor goede vaders, je bepaalt zelf hoe je bent als vader of opvoeder. Hoe ga je om met het vaderschap en wat moet je bespreken met je partner? (Meer...)

Ik als ouder

Verantwoordelijkheid

Voor de wet ben je verantwoordelijk voor je kind tot het 21 jaar is. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer verantwoordelijkheid het zelf krijgt. Waar moet je goed over nadenken? (Meer...)

Ik als ouder

Schuldgevoel

Je voelt je als ouder verantwoordelijk en kunt last hebben van schuldgevoel als het leven van je kind anders loopt dan je zou willen. Hoe ga je daar mee om? (Meer...)

Ik als ouder

Onzekerheid

Het is heel normaal om af en toe onzeker te zijn over de opvoeding van je kind. Het kan ook zijn dat je jezelf leert kennen op een andere manier. Waar vind je hulp? (Meer...)

Ik als ouder

Bezorgdheid en loslaten

Je kind beschermen, begeleiden en loslaten: iedere ouder doet het op zijn eigen manier. Hoe vind je balans in loslaten en het uiten van je bezorgdheid? (Meer...)

Ik als ouder

Je relatie verandert

Als je vader of moeder wordt, verandert ook de relatie met je partner. Je gaat van partnerschap naar ouderschap. Hoe kunnen jullie daar het beste mee omgaan? (Meer...)

Ik als ouder

Je sociale leven verandert

Als je vader of moeder bent, verandert je sociale leven en is het lastiger een balans te vinden. Waarom is steun belangrijk en hoe houd je je sociale leven op peil? (Meer...)

Ik als ouder

Tijd voor jezelf

Als ouder heb je het druk, het is soms lastig om tijd voor jezelf of voor elkaar te maken. Het is belangrijk dat wel te doen. Hoe zorg je dat je er wel aan toekomt? (Meer...)

Ik als ouder

Samen opvoeden

Je kind samen opvoeden kan wel eens lastig zijn, doordat jullie allebei een andere opvoeding en achtergrond hebben. Hoe zorg je dat jullie goed kunnen samenwerken? (Meer...)

Ik als ouder

Goedbedoeld advies

Bij het zoeken naar jouw eigen weg in het opvoeden van je kind, kunnen goedbedoelde opvoedadviezen je onzeker maken. Hoe vind je jouw weg in krachtig ouderschap? (Meer...)

Ik als ouder

Samenwonen

Of jullie getrouwd zijn of een samenlevingscontract hebben, bepaalt of jullie automatisch de wettelijke ouders zijn wanneer jullie kind wordt geboren. Wat is het verschil? (Meer...)

Relatie en gezin

Nog een kind?

De keus om een tweede (of derde, vierde) kind te krijgen is een persoonlijke keus . Hoe bereid je je kind goed voor op een nieuw broertje of zusje? (Meer...)

Relatie en gezin

Verhuizen

Een goede voorbereiding maakt de verhuizing makkelijker voor jou en voor je kind. Hoe zorg je er voor dat je kind goed voorbereid is en ook went aan een nieuwe school? (Meer...)

Relatie en gezin

Alleenstaande ouder

Als je gescheiden bent, je partner overleden is of bewust alleenstaand ouder bent, moet je met een aantal dingen rekening houden. Welke dingen zijn dat? (Meer...)

Relatie en gezin

Homo-ouders

Kinderen van homoseksuele ouders ontwikkelen zich niet anders dan andere kinderen, maar de gezinssituatie is wel anders. Hoe praat je daarover met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Jonge ouders

Als jonge ouder kom je voor bijzondere uitdagingen te staan, bijvoorbeeld je studie combineren met een kind. Waar moet je als jonge ouder rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Pleegouders

Pleegouders nemen tijdelijk een kind gedwongen of vrijwillig in huis. Waar kun je je aanmelden als pleegouder en wat gebeurt er na je aanmelding? (Meer...)

Relatie en gezin

Kind van een spermadonor

Als je een kind hebt van een spermadonor, is het goed om daar open over te zijn naar je kind. Hoe doe je dat en hoe komt je kind in contact met familie en de donor? (Meer...)

Relatie en gezin

Adoptieouders

Je kunt in je testament opnemen wie de voogdij krijgt van je minderjarige kinderen als jij (en je partner) overlijden. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Peetouders

Sommige ouders vragen iemand als peetoom of peettante. Wat was en is de rol van peetouders? (Meer...)

Relatie en gezin

Ouders uit een andere cultuur

Voor ouders uit een andere cultuur is een kind opvoeden in Nederland niet altijd makkelijk. Tegen welke verschillen in opvoeden loop je als ouder aan? (Meer...)

Relatie en gezin

Gelovige ouders

Voor gelovige ouders speelt het geloof een belangrijke rol in de opvoeding. Hoe praat je over jullie andere gewoontes en normen en waarden met je kind? (Meer...)

Relatie en gezin

Groot gezin

Een groot gezin is gezellig en leuk, maar ook vol en druk. Het kan lastig zijn om je aandacht en zorg te verdelen. Waar moet je rekening mee houden? (Meer...)

Relatie en gezin

Rechten van het kind

Kinderen tot 18 jaar hebben rechten die in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties staan. Welke rechten hebben kinderen? (Meer...)

Relatie en gezin

Psychische en verslavingsproblemen

Als ouder met psychische of verslavingsproblemen is opvoeden vaak moeilijk. Hoe help je voorkomen dat je kind later ook last krijgt van deze problemen? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met een verstandelijke handicap

Als ouder met een verstandelijke handicap sta je er niet alleen voor. Waar vind je hulp en begeleiding bij zelfstandig wonen en het opvoeden van je kind? (Meer...)

Problemen in het gezin

Kinderen met zorgtaken

Kinderen met zorgtaken krijgen niet de kans zich te ontwikkelen zoals leeftijdgenootjes. Hoe kun jij zelf je mantelzorgende kind helpen en waar kan je kind terecht? (Meer...)

Problemen in het gezin

Ouders met zorgtaken

Als ouder met zorgtaken voor een kind met een beperking, stoornis of chronische ziekte komt er veel op je af. Waar vind je lotgenoten en hoe combineer je werk en gezin? (Meer...)

Problemen in het gezin

Overlijden en rouw

Kinderen rouwen niet altijd zichtbaar, toch verandert er veel in het gezin na een overlijden. Hoe help je je kind na een overlijden en hoe ga je om met je eigen rouw? (Meer...)

Problemen in het gezin

Voogdij

Een voogd oefent gezag uit over een minderjarig kind. Welke persoon of instelling wordt voogd als je niet meer voor je kind kunt zorgen of beide ouders overlijden? (Meer...)

Problemen in het gezin

De scheiding

Als je gaat scheiden heeft dat een grote invloed op je kind. Hoe kun je je kind steunen en beschermen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Bij elkaar blijven voor de kinderen

Relatieproblemen hebben veel invloed om de kinderen. Als je besluit om bij elkaar te blijven is het belangrijk om aan je relatie te werken. Waar vind je daar hulp bij en hoe zorg je dat kind geen last krijgt van ruzies? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Ouderschapsplan

In een ouderschapsplan leg je afspraken vast over de zorg voor jullie kind na een scheiding. Hoe hou je daarbij rekening met je kind en wat als afspraken maken niet lukt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap blijf je na de scheiding samen voor je kind zorgen. Wanneer kies je daarvoor en welke afspraken maak je samen over de opvoeding van je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Complexe scheiding

De gevolgen van een complexe scheiding zijn ernstig voor kinderen. Hoe voorkom je dat je kind last krijgt van jullie scheiding en waar vind je hulp voor jezelf en je kind? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Kinderalimentatie

Afspraken over kinderalimentatie na een scheiding leg je vast in een ouderschapsplan. Hoe wordt recht op alimentatie bepaald en wat doe je als je partner niet betaalt? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Samengesteld gezin

Een samengesteld gezin is een gezin met kinderen uit eerdere relaties. Hoe vorm je samen een nieuw gezin en ben je automatisch wettelijke ouder van elkaars kinderen? (Meer...)

Scheiden en kinderen

Werk en kinderen combineren

Het kan moeilijk zijn om werk en de zorg voor je kind te combineren, het vereist een goede planning. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer tijd hebt voor je kind? (Meer...)

Werk en kinderen

Taakverdeling tussen ouders

Het is belangrijk om samen afspraken te maken over werk en zorg voor je kind. Waar moet je rekening mee houden bij de taakverdeling en hoe houd je het ontspannen? (Meer...)

Werk en kinderen

Schuldgevoel werkende ouders

Werkende ouders en vooral moeders hebben soms last van schuldgevoel naar hun kinderen. Waarom is dat helemaal niet nodig en hoe ga je ermee om? (Meer...)

Werk en kinderen

Parttime of fulltime werken

Als je een kind krijgt kan je besluiten fulltime of parttime te werken, of om te stoppen met werken. Hoe bepaal je dat en hoe bereken je de gevolgen voor je inkomen? (Meer...)

Werk en kinderen

Kinderopvang

De kinderopvang werkt aan de ontwikkeling van je kind, het komt zo in contact met andere kinderen. Hoe kies je geschikte kinderopvang en doe je als je twijfels hebt? (Meer...)

Werk en kinderen

Verlof voor ouders

Nederland kent verschillende vormen van verlof voor ouders die extra tijd nodig hebben voor de zorg van hun kind. Welke vormen van verlof zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

Opleiding en kinderen

Je kind opvoeden en studeren kan een lastige combinatie zijn. Hoe combineer je de zorg voor je kind met je studie en welke financiële regelingen zijn er beschikbaar? (Meer...)

Werk en kinderen

De kosten van een kind

Opgroeiende kinderen brengen veel kosten met zich mee. Hoe bereid je je zo goed mogelijk voor en waar vind je informatie over toeslagen die je kunt aanvragen? (Meer...)

Geld en kinderen

Geld bijhouden

Grip op je geld is belangrijk om financiele problemen te voorkomen. Hoe pak je dit goed en eenvoudig aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Sparen

Spaargeld komt niet alleen van pas bij onverwachte uitgaven, maar kan ook een leuk bedrag voor je volwassen kind opleveren. Hoe spaar je geld? (Meer...)

Geld en kinderen

Aansprakelijkheid

Minderjarige kinderen mogen zonder toestemming van hun ouders geen overeenkomsten aangaan. Wanneer ben je aansprakelijk en wat kun je doen? (Meer...)

Geld en kinderen

Verzekeringen

Een zorgverzekering hebben is verplicht en je kind is tot 18 jaar meeverzekerd. Waar moet je op letten en welke andere verzekering is handig om te hebben? (Meer...)

Geld en kinderen

Toeslagen en tegemoetkomingen

In Nederland heb je als ouder van een minderjarig kind recht op diverse toeslagen en tegemoetkomingen. Welke zijn er allemaal en waar vraag je ze aan? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderbijslag

Je hebt recht op kinderbijslag als je kinderen onder de 18 jaar hebt of verzorgd. Waar hangt de hoogte van deze bijslag van af en wanneer ontvang je het? (Meer...)

Geld en kinderen

Kindgebonden budget

De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van je inkomen en het aantal kinderen dat je hebt. Wat moet je nog meer weten over deze toeslag? (Meer...)

Geld en kinderen

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. Wanneer heb je hier recht op en aan welke voorwaarden moet je voldoen? (Meer...)

Geld en kinderen

Botbreuken

Na een flinke val, bijvoorbeeld van de fiets, kan je kind een bot breken. Hoe herken je of je kind een gebroken bot heeft en wat moet je doen als dat het geval is? (Meer...)

Botbreuken

Kneuzingen

Bij een val van bijvoorbeeld de fiets kan je kind kneuzingen of verstuikingen oplopen. Hoe herken je een kneuzing of verstuiking en hoe moet je het verzorgen? (Meer...)

Kneuzingen

Verstikking

Als je kind niet kan ademen of hoesten, is er waarschijnlijk sprake van verstikking. Wat moet je doen als je kind stikt en hoe zorg je dat je kunt reanimeren? (Meer...)

Verstikking

Verdrinking

Kinderen kunnen al in een laagje van 10 centimeter verdrinken. Hoe voorkom je verdrinking en wat moet je doen als je denkt dat je aan het verdrinken is? (Meer...)

Verdrinking

Verbranding

Als je kind een brandwond heeft, houd de brandwond dan altijd minstens 10 minuten onder lauw zacht stromend water. Wat kun je nog meer doen bij brandwonden? (Meer...)

Verbranding

Vergiftiging

Bel altijd 112 als je kind een vergiftiging heeft opgelopen. Wat kun je zelf nog meer doen om de schade te beperken? (Meer...)

Vergiftiging

Wonden

Kinderen die lopen en kruipen lopen snel wonden als schaafwonden en snijwonden op. Hoe behandel je die wonden en wanneer ga je met je kind naar de huisarts? (Meer...)

Wonden

Veilig in huis

Je kind ontdekt dingen door overal aan te zitten, maar dat kan ook in huis tot ongelukken leiden. Hoe zorg je er voor dat je kind veilig in huis op ontdekkingstocht kan? (Meer...)

Veilig in huis

Huisdieren

Huisdieren hebben een positieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Maar ze kunnen ook gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Hoe voorkom je ongelukken met huisdieren? (Meer...)

Huisdieren

Meeroken

Meeroken is het inademen van tabaksrook van iemand anders en is erg schadelijk voor je kind. Wat zijn de risico’s en hoe voorkom je dat je kind meerookt? (Meer...)

Meeroken

Elektriciteit

Kleine kinderen begrijpen niet dat elektriciteit uit het stopcontact komt, dat kan tot ongelukken leiden. Hoe voorkom je dat en wat doe je als je kind een schok krijgt? (Meer...)

Elektriciteit

Loden waterleidingen

Lood is gevaarlijk voor de gezondheid. Hoe weet je of in jouw huis nog loden waterleidingen zitten en waarom moet je ook oppassen met nieuwe waterleidingen? (Meer...)

Loden waterleidingen

Vuur en brandgevaar

Brandwonden hebben ernstige gevolgen voor je kind. Hoe bescherm je je kind tegen vuur, hitte en brandgevaar en wat doe je als je kind een brandwond heeft? (Meer...)

Vuur en brandgevaar

Veilig buitenspelen

Buiten spelen is harstikke gezond, maar je moet wel rekening houden met de gevaren die op de loer liggen. Hoe help je je kind veilig buiten spelen? (Meer...)

Veilig buitenspelen

Zomerhitte

Het is belangrijk om bij tropisch weer te voorkomen dat je kind uitdroogt, verbrandt of oververhit raakt door het veel water te laten drinken. Wat kun je nog meer doen bij zomerhitte? (Meer...)

Zomerhitte

Water

De meeste kinderen zijn gek op spelen in water, maar het brengt ook gevaren mee. Hoe voorkom je dat je kind verdrinkt in bad, het zwembad of in open water? (Meer...)

Water

Insecten

Een insectenbeet of -steek is meestal onschuldig, maar kan wel vervelend zijn voor je kind. Hoe behandel je een beet of steek en wat doe je als je kind allergisch is? (Meer...)

Insecten

Teken

Teken zijn kleine insecten, in het bos en in hoog gras, die ziekten zoals Lyme overdragen. Hoe moet je teken verwijderen bij je kind en wanneer moet je naar de huisarts? (Meer...)

Teken

Met vreemden mee

Kinderen zijn goed van vertrouwen, dat maakt dat ze met vreemden mee kunnen gaan. Hoe bescherm je je kind tegen vreemden en hoe maak je het weerbaar? (Meer...)

Met vreemden mee

Loverboys

Loverboys en verdienen geld door van meisjes prostituees (hoeren) te maken. Hoe gaan loverboys en girls te werk en hoe herken je misbruik bij je dochter? (Meer...)

Loverboys

Kindermishandeling

In gezinnen waar kindermishandeling voorkomt, kan het gaan om meerdere vormen tegelijk. Welke vormen van kindermishandeling bestaan er? Sommige kinderen zijn extra kwetsbaar. Wat zijn de oorzaken en waar zoek je hulp? (Meer...)

Kindermishandeling

Huiselijk geweld

Kinderen lijden erg onder geweld tussen hun ouders en een veilig thuis is belangrijk. Hoe zorg je dat kinderen geen last hebben van jullie ruzies? (Meer...)

Huiselijk geweld

Signalen van kindermishandeling

Kindermishandeling kun je merken aan het gedrag van de ouders en het gedrag en lichamelijke problemen van het kind. Op welke signalen moet je letten en wat kun je doen? (Meer...)

Signalen van kindermishandeling

Incest

Incest is traumatisch voor kinderen, de dader is immers iemand uit de familie. Waar vind je hulp bij het veiligstellen van je kind en hoe ga je er zelf mee om? (Meer...)

Incest

Als je het niet vertrouwt

Soms vertrouw je het niet als je kind tijd doorbrengt bij anderen. Op welke signalen van je kind let je en is het nodig om je altijd zorgen te maken? (Meer...)

Als je het niet vertrouwt

Wordt mijn kind misbruikt?

Meestal gebeurt (seksueel) misbruik door een bekende van je kind. Wat zijn de signalen van misbruik en wat doe je als je kind aangeeft misbruikt te zijn? (Meer...)

Wordt mijn kind misbruikt?

Aanranding en verkrachting

Aanranding en verkrachting zijn ernstige vormen van seksueel misbruik en zijn strafbaar. Hoe herken je (seksueel) misbruik bij je kind en waar kun je terecht voor hulp? (Meer...)

Aanranding en verkrachting

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is ongewenste seksueel getinte aandacht, bijvoorbeeld opmerkingen en aanrakingen op school. Praat hierover met je kind en vertel dat het nooit zijn schuld is als dit gebeurt. (Meer...)

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Familie en bekenden

Veel ouders vragen het liefst hulp aan familie en bekenden voor praktische zaken of een hart onder de riem. Hoe regel je hulp en hoe kan een professional je daarbij helpen? (Meer...)

Familie en bekenden

Lotgenotencontact

Als je een zorgintensief kind hebt heb je misschien baat bij lotgenotencontact om ervaringen uit te wisselen. Waar vind je lotgenoten en hoe ga je om met hun advies? (Meer...)

Lotgenotencontact

Opvoeddeskundige

Een opvoeddeskundige helpt je met vragen over de opvoeding, ontwikkeling en het gedrag van je (zorgintensieve) kind. Wat kan een speciaal opvoedprogramma voor je doen? (Meer...)

Opvoeddeskundige

Artsen en therapeuten

Met een zorgintensief kind heb je vaak automatisch een team van artsen en therapeuten om je heen. Op welke manieren kunnen zij jou en je kind ondersteunen? (Meer...)

Artsen en therapeuten

Speciale opvang of school

De speciale school of opvang van je kind kan jou als ouder ook ondersteunen met kennis en ervaring, of doorverwijzen. Waar vind je daar meer informatie over? (Meer...)

Speciale opvang of school

Client- en belangenorganisaties

Client of belangenorganisaties bieden op verschillende manieren ondersteuning aan jou als ouder. Voor welke ondersteuning kun je bij deze organisaties terecht? (Meer...)

Client- en belangenorganisaties

Maatschappelijk werk en welzijn

Als het niet meer lukt de zorg voor je kind te overzien, kan Maatschappelijk werk en welzijn je ondersteunen. Waar helpt een maatschappelijk werker je bij? (Meer...)

Maatschappelijk werk en welzijn

Psycholoog

Een psycholoog kun je helpen bij de emoties die het krijgen van een zorgintensief kind losmaakt en de impact op jou als ouder. Wat kan een psycholoog voor je betekenen? (Meer...)

Psycholoog

Vrijwilligerscentrales

Vrijwilligerscentrales bieden onder andere ondersteuning aan zorgintensieve kinderen. Om welke ondersteuning gaat dat en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vrijwilligerscentrales

Boeken, tijdschriften en website

Als je een zorgintensief kind hebt kan het je helpen om boeken, tijdschriften en websites te lezen over het onderwerp. Waar vind je deze informatie? (Meer...)

Boeken, tijdschriften en website

In gesprek met de professional

Als je een zorgintensief kind krijg je te maken met zorgprofessionals. Hoe zorg je voor een zo goed mogelijke samenwerking tussen jou en de zorgprofessionals van je kind? (Meer...)

In gesprek met de professional

Omgaan met therapie

Na het oefenen bij de therapeut is het vaak de bedoeling dat je thuis door oefent met je kind. Hoe ga je daar mee om en wat bespreek je van te voren met de therapeut? (Meer...)

Omgaan met therapie

Een goede administratie

Een goede administratie bijhouden helpt je het overzicht rondom de zorg voor je kind te bewaken, denk aan een agenda en een medisch dossier. Hoe doe je dat? (Meer...)

Een goede administratie

Een goede diagnose kost tijd

Soms duurt het lang voordat je kind een diagnose krijgt, waardoor je lang in onzekerheid blijft. Soms lukt het helemaal niet. Hoe ga je daar als ouder goed mee om? (Meer...)

Een goede diagnose kost tijd

Keuzes maken in de zoektocht

Tijdens de zoektocht naar een diagnose voor je kind kom je voor verschillende keuzes te staan. Hoe ga je hier mee om en wat doe je als het niet eens bent met de uitkomt? (Meer...)

Keuzes maken in de zoektocht

Waarom een diagnose kan helpen

Als je kind een diagnose krijgt, kan dat heel definitief voelen. Een diagnose kan ook veel opluchting en duidelijkheid brengen. Hoe kan een diagnose jou en je kind helpen? (Meer...)

Waarom een diagnose kan helpen

Omgaan met de uitslag

Na een onderzoek naar de diagnose van je kind kan de uitslag confronterend en heftig zijn. Het kan ook voor opluchting zorgen. Hoe ga je als ouder om met de uitslag? (Meer...)

Omgaan met de uitslag

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden

Als je een zorgintensief kind hebt is het goed de zorg en verantwoordelijkheden te verdelen onder vrienden, familie, je partner of professionals. Hoe doe je dat? (Meer...)

Het verdelen van zorg en verantwoordelijkheden

Op één lijn bij het opvoeden

Bij het opvoeden van een zorgintensief kind hoef je het niet altijd eens te zijn met je opvoedpartners, maar wil je botsingen wel voorkomen. Hoe blijf je op één lijn? (Meer...)

Op één lijn bij het opvoeden

Kiezen voor nog een kind

Als ouder van een zorgintensief kind zijn er belangrijke vragen om bij stil te staan voordat je besluit nog een kind te krijgen. Waar moet je over nadenken? (Meer...)

Kiezen voor nog een kind

Je relatie goed houden

Als ouders van een zorgintensief kind heb je elkaar extra hard nodig. Wat helpt jullie relatie goed te houden en wat doe je als het toch niet blijft werken? (Meer...)

Je relatie goed houden

Goed voor jezelf zorgen

Als je veel zorg en verantwoordelijkheid draagt, is goed voor jezelf zorgen extra belangrijk. Hoe pas je dat in je dag en hoe vraag je daarbij om hulp van anderen? (Meer...)

Goed voor jezelf zorgen

In het hier en nu blijven

Als je een zorgintensief kind hebt, kun je allerlei zorgen over de toekomst hebben. Het is goed om in het hier en nu te blijven. Waarom is dat en hoe doe je dat? (Meer...)

In het hier en nu blijven

Overbelasting

Helaas raken veel ouders van een zorgintensief kind uiteindelijk overbelast. Hoe herken je de signalen van overbelasting en burn-out en wat doe je als het je teveel wordt? (Meer...)

Overbelasting

Boos en verdrietig

Als je een zorgintensief kind hebt, voel je je soms misschien boos en verdrietig. Welke gevoelens kunnen naar boven komen en waarom is dat normaal en niet erg? (Meer...)

Boos en verdrietig

Rouwproces

Het verwerken van je emoties als je een kind met beperking, stoornis of ziekte hebt staat gelijk aan een (chronisch) rouwproces. Wat zijn rouwtaken en hoe helpen ze je? (Meer...)

Rouwproces

Hulp vragen

Omgaan met de beperking, stoornis of ziekte van je kind is moeilijk, het helpt om hulp te vragen aan iemand uit je omgeving of een professional. Wat kan diegene voor je doen? (Meer...)

Hulp vragen

Gevoelens van je kind

Een beperking, stoornis of ziekte heeft invloed op hoe het leven van je kind eruit ziet. Het kan verdrietig of gefrustreerd raken. Hoe help je je kind daarmee omgaan? (Meer...)

Gevoelens van je kind

Emoties van familie en vrienden

Als je een zorgintensief kind hebt, is het belangrijk dat er ook ruimte is voor de emoties van familie en vrienden. Hoe help je hen als ouder daarbij? (Meer...)

Emoties van familie en vrienden

Impact op brussen

Een zorgintensief kind in het gezin heeft positieve en negatieve impact op de broers en zussen. Tegen welke problemen kunnen zij aanlopen en hoe herken je de signalen? (Meer...)

Impact op brussen

Opvoedvragen over brussen

In een gezinssituatie met een zorgintensief kind kan de opvoeding van brussen voor extra opvoedvragen zorgen. Hoe weet je of het goed gaat met je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Opvoedvragen over brussen

Broers en zussen ondersteunen

Broers en zussen van een kind die intensieve zorg nodig heeft hebben vaak behoefte aan wat extra ondersteuning. Hoe help je brussen er mee om te gaan? (Meer...)

Broers en zussen ondersteunen

Één op één tijd

In een zorgintensief gezin is het belangrijk dat er voor de broers en zussen ook één op één tijd wordt vrijgemaakt. Hoe doe je dat en waar kun je hulp inschakelen? (Meer...)

Één op één tijd

Een vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon kan met je kind praten over onderwerpen waar het liever niet met jou over praat of die jij lastig vindt. Welke personen kun je daar voor vragen? (Meer...)

Een vertrouwenspersoon

Ideeën met en voor brussen

Er is veel informatie voor brussen beschikbaar, zoals ideeën voor uitjes, extra ondersteuning en informatie van lotgenoten. Waar kun je dit allemaal vinden? (Meer...)

Ideeën met en voor brussen

Blijven werken?

Met een zorgintensief kind, vraag je je misschien af of je nog wel wilt blijven werken. Wat zijn voor- en nadelen van blijven werken en hoe maak je die keuze? (Meer...)

Blijven werken?

Voor jezelf zorgen

Je moet goed voor jezelf zorgen als je de combinatie werk, gezin en zorg goed vol wilt houden. Hoe zorg je dat de druk van werk en huishouden niet te hoog oploopt? (Meer...)

Voor jezelf zorgen

Verlofregelingen

Als je een zorgintensief kind heb, zijn er verschillende verlofregelingen waar jij en anderen gebruik van kunnen maken. Welke verlofregelingen zijn er? (Meer...)

Verlofregelingen

Financiële tegemoetkomingen

Als zorgintensief gezin heb je misschien recht op financiële tegemoetkomingen. Welke toeslagen zijn er en wanneer heb je daar als zorgintensief gezin recht op? (Meer...)

Financiële tegemoetkomingen

PGB

Vraag een persoonsgebonden budget aan als je zelf de zorg voor je kind wilt regelen of de hulpmiddelen zelf wilt kopen. Hoe vraag je dit aan? (Meer...)

PGB

ZIN

Bij zorg in natura (ZIN) krijg je zorg, begeleiding, hulpmiddelen of voorzieningen via de gemeente of het zorgkantoor. Waar hou je rekening mee en waar vraag je het aan? (Meer...)

ZIN

Geldzorgen en schulden

De intensieve zorg voor je kind kan tot geldzorgen leiden. Hoe weet je of je recht hebt op het kindgebondenbudget en waar vind je hulp bij geldzorgen en schulden? (Meer...)

Geldzorgen en schulden

Wetgeving

Bij de verschillende soorten van zorg voor je kind, horen ook verschillende regelingen en wetgeving. Welke wetten zijn er en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Wetgeving

Uitstapjes

Als je met een zorgintensief kind en de rest van je gezin een uitstapje maakt, wil je dat het voor iedereen ontspannend is. Hoe maak je het makkelijker voor jullie gezin? (Meer...)

Uitstapjes

Op aangepaste vakantie

Er zijn verschillende opties voor aangepaste vakanties voor je zorgintensieve kind in binnen- en buitenland. Welke mogelijkheden zijn er en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Op aangepaste vakantie

Op vliegreis

Als je met een zorgintensief kind op vliegreis gaat, moet je met een aantal dingen rekening houden. Waar moet je aan denken en wanneer mag de luchtvaartmaatschappij weigeren? (Meer...)

Op vliegreis

Op vakantie zonder je kind

Een vakantie zonder je zorgintensieve kind geeft je de kans om op adem te komen, maar kan wel gemende gevoelens oproepen. Hoe ga je toch zo onbezorgd mogelijk op reis? (Meer...)

Op vakantie zonder je kind

Sport en bewegen

Sporten en bewegen is ook voor zorgintensieve kinderen goed en gezond. Waar vind je geschikte sportclubs en aangepaste sporten zodat je kind toch kan sporten? (Meer...)

Sport en bewegen

Vormen van dagbesteding

Zorgintensieve kinderen kunnen met een verwijzing gebruik maken van verschillende vormen van dagbesteding. Welke vormen zijn er en hoe kies je een geschikte plek? (Meer...)

Vormen van dagbesteding

Begeleiding aan huis

Met een verwijzing zijn verschillende vormen van begeleiding aan huis mogelijk, zoals zorg, begeleiding of huishoudelijke hulp. Wat kunnen deze professionals voor je doen? (Meer...)

Begeleiding aan huis

Therapie

Veel zorgintensieve kinderen hebben therapie nodig, ieder vorm van therapie stimuleert een ander deel van de ontwikkeling. Welke vormen zijn er en hoe helpen ze je kind? (Meer...)

Therapie

Speciaal onderwijs

Voor een zorgintensief kind is het regulier onderwijs soms geen optie. Hoe ziet speciaal onderwijs er uit en hoe werkt de toelatingsprocedure voor speciaal onderwijs? (Meer...)

Speciaal onderwijs

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.