Oudergids - Jongvolwassene

.. / Jongvolwassene / Gezondheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Slaap

Sommige jongeren hebben meer slaap nodig dan anderen. Hoeveel slaap heeft je kind nodig, wat helpt voor een betere nachtrust en welke problemen komen door een slaaptekort? (Meer...)

Slaap

Gezondheid en bewegen

Als jongeren minstens een uur per dag intensief bewegen, blijven hun gewicht en conditie gezond. Waarom is genoeg bewegen nog meer belangrijk? (Meer...)

Gezondheid en bewegen

Depressie

Een depressie is iets totaal anders dan de sombere bui die iedereen weleens heeft. Wat gebeurt er bij een depressie? (Meer...)

Depressie

Depressie herkennen

Een depressie uit zich op verschillende manieren bij jongeren. Hoe kun je een depressie herkennen, wat kan de huisarts doen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Depressie

Eetstoornissen

Jongeren kunnen eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, ontwikkelen. Waar kun je eetstoornissen aan herkennen, wat kun je doen en waar vind je hulp? (Meer...)

Eetstoornissen

Anorexia

Anorexia is een schadelijke eetstoornis die zich uit in extreem afvallen en komt vaker voor bij meisjes. Hoe herken je het, wie loopt extra risico en wat kun je doen? (Meer...)

Eetstoornissen

Behandeling bij anorexia

Er zijn voor de behandeling bij anorexia geen medicijnen. Wat zijn misverstanden over anorexia, waarom helpt praten niet meer en welke therapie kan helpen? (Meer...)

Eetstoornissen

Boulimia

De eetstoornis Boulimia uit zich in overmatig eten en braken of laxeermiddelen gebruiken. Wat maakt het gevaarlijk, hoe herken je het en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Eetstoornissen

Behandeling bij boulimia

Er is nog geen eenduidige behandeling bij boulimia. Waarom zijn de resultaten vaak niet goed, welke therapieën kunnen helpen en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Eetstoornissen

Angststoornissen

Je kind heeft niet gelijk een angststoornis als het bang is in bepaalde situaties. Wanneer is er wèl sprake van een angststoornis? (Meer...)

Psychische gezondheid

Borderline

Roekeloosheid, impulsiviteit, zichzelf overschreeuwen: het is een aantal kenmerken van borderline. Hoe herken je deze persoonlijkheidsstoornis? (Meer...)

Psychische gezondheid

Burn-out

Moeite hebben met nee zeggen is een van de risicofactoren voor een burn-out. Wie lopen er groter risico om opgebrand te raken? En hoe herken je te veel stress? (Meer...)

Psychische gezondheid

Dwangstoornissen

Dwangstoornissen kenmerken zich door aanhoudende, obsessieve gedachten of dwanghandelingen. Wanneer is het een stoornis, wat kun je doen en waar vind je hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen uitten zich in afwijkende gedragingen en emoties. Hoe worden ze onderverdeeld, is genezing mogelijk en welke behandelingen zijn er? (Meer...)

Psychische gezondheid

Psychose

Mensen met een psychose zijn erg in de war en kunnen last hebben van waanbeelden en hallucinaties. Hoe herken je een psychose en bij wie komt het voor? (Meer...)

Psychische gezondheid

Rouwverwerking bij overlijden

Het rouwverwerkingsproces bij overlijden bestaat uit vier taken, waar jij je kind bij kan helpen. Welke taken zijn dat en wat doe je als hulp nodig hebt? (Meer...)

Psychische gezondheid

Seksverslaving

Jongeren in de puberteit krijgen interesse voor seks. Je kind is niet meteen seksverslaafd als het veel aan seks denkt of een pornosite bezoekt. Wanneer is je kind seksverslaafd? (Meer...)

Psychische gezondheid

Schizofrenie

Schizofrenie is een psychotische stoornis die zich uit in wanen en hallucinaties. Wat zijn dat, hoe vaak komt schizofrenie voor en wat veroorzaakt schizofrenie? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfbeschadiging

Als je kind aan zelfbeschadiging doet, heb je dat niet altijd door. Waarom doen kinderen aan zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen om je kind te helpen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfbeschadiging stoppen

Als je kind aan zelfbeschadiging doet, wil je dat het daar mee stopt. Hoe help je je kind er mee om te gaan, waar vind je hulp en waarom moet je ook aan jezelf denken? (Meer...)

Psychische gezondheid

Het niet meer zien zitten

Jongeren die aan zelfmoord denken zien dat meestal als een laatste redmiddel. Op welke signalen moet je letten, wat kun je doen om te helpen en waar kun je heen voor hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Zelfmoord voorkomen

Een negatief zelfbeeld en zelfmoordneigingen hebben vaak met elkaar te maken. Wat kun je doen als je vermoedt dat je kind zelfmoord wilt plegen? (Meer...)

Psychische gezondheid

Soa

Een soa is een infectie die je kunt oplopen als je onveilig vrijt. Door al vroeg met je kind te praten over veilig vrijen voorkom je dat het een soa oploopt. Wat vertel je je kind? (Meer...)

Soa's

Soa-onderzoek

Na onveilige seks of het vermoeden van een soa kan je kind een (gratis) soa-onderzoek laten doen. Hoe werkt dat en waar vind je kind een soa-test in de buurt? (Meer...)

Soa's

Chlamydia

Als je kind onveilige seks heeft gehad, kan het chlamydia oplopen. Dat is een bacterie. Hoe herken je chlamydia en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Soa's

Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het hpv virus. Hoe verspreiden de wratten zich, welke klachten veroorzaken ze en hoe komt je kind weer van ze af? (Meer...)

Soa's

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare bacterie. Welke klachten veroorzaakt het, hoe verspreidt de bacterie zich, wat zijn de gevolgen en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Soa's

Hepatitis B

Het Hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe kom je kind er vanaf? (Meer...)

Soa's

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Hoe verspreid het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Soa's

Hiv

Het Hiv virus breekt het afweersysteem af en is overdraagbaar via onveilige seks. Welke klachten veroorzaakt hiv, wat zijn de gevolgen en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Soa's

Schaamluis

Schaamluis (platjes) is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Soa's

Syfilis

Syfilis is een soa veroorzaakt door een bacterie die je kind oploopt door onveilige seks. Hoe herken je syfilis, wat zijn de gevolgen en hoe wordt het getest en behandeld? (Meer...)

Soa's

Aften

Aften zijn pijnlijke grijswitte zweertjes in de mond en zijn moeilijk te voorkomen. Wat kan je kind beter niet eten met aften en hoe verminder je de klachten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apneu

Apneu betekent dat de adem stokt tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Waar wordt apneu door veroorzaakt en wat kun je doen voor je kind? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Astma

Astma is niet te genezen, maar je kunt de allergische reacties en benauwdheid bij je kind wel verminderen of verlichten. Hoe verminder of voorkom je die klachten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Blaasontsteking

Als je een blaastonsteking niet op tijd behandeld, kan dit tot blijvende nierschade leiden. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind er last van heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen, waardoor je kind zich snel moe voelt. Hoe ontstaat bloedarmoede, hoe herken je het en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Candida

Candida is een schimmel die een schimmelinfectie kan veroorzaken bij meisjes en jongens. Hoe ontstaat het, welke klachten veroorzaakt het en wat doe je eraan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Diabetes

Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een te hoge glucosewaarde in hun bloed. Wat zijn de symptomen bij je kind en wat kun je doen als je kind diabetes heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening van de hersenen en uit zich in aanvallen. Wat zijn de symptomen van een aanval, zijn er medicijnen voor en wat kan je kind er zelf aan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Gordelroos

Gordelroos ontstaat soms bij jongeren die vroeger waterpokken hebben gehad. Hoe herken je het, kun je er iets tegen doen en hoe besmettelijk is het? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten ontstaan wanneer bloed niet meer goed door de aderen kan stromen. Het kan leiden tot hartfalen. Hoe herken je hartfalen en hoe voorkom je het? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Herpes

Het herpesvirus veroorzaakt verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos. Kun je herpes bij je kind voorkomen en hoe verminder je klachten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Hoe herken je het, hoe wordt het behandeld en welke gevolgen kan het hebben? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel, bijvoorbeeld van grassen of bomen. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten bij je kind verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meningokokken

Meningokokken kunnen onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken. Wordt er tegen gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je een hersenvliesontsteking? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Scoliose

Scoliose is een ‘zijdelingse verkromming’ van de ruggengraat. Hoe herken je scoliose en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Stinkende adem

Een stinkende adem hebben kan voor jongeren een groot probleem zijn, waar ze soms maanden mee rondlopen. Waar komt het door en wat kan je kind er tegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Stress

Stress (spanning) helpt je kind goed te presteren en nieuwe dingen aandurven. Wanneer wordt stress ongezond, hoe herken je dat en wat doe je eraan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is vocht van de vaginawand en baarmoederhals, en volkomen normaal. Hoe verschilt de afscheiding onder vrouwen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overbracht door teken. Als je er op tijd bij bent is de ziekte vaak goed te behandelen. Hoe voorkom, herken en behandel je de ziekte van Lyme? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. Hoe verspreidt het virus zich, hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.