Oudergids - Jongvolwassene

.. / Jongvolwassene

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Opvallend gedrag

Kinderen kunnen problemen hebben waardoor ze extra lastig op te voeden zijn en opvallend gedrag vertonen. Waar vind je ondersteuning bij probleemgedrag van je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Discrimineren

Discrimineren is het ongelijk behandelen van mensen op basis van hun kenmerken. Wat doe je als je kind discrimineert of er zelf last van heeft en kun je het voorkomen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Gokken

Als je kind een keer wil gokken, is dat normaal en niet erg. Wat is gokken, hoe herken je een gokverslaving en wat kun je als ouder doen om je kind te helpen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Stelen en vandalisme

Stelen en vandalisme is strafbaar, jongeren vanaf 18 jaar worden berecht als volwassenen en krijgen een strafblad. Wat kun je als ouder bespreken met je kind? (Meer...)

Ongewenst gedrag

In overtreding

Soms komen jongeren in contact met de politie omdat ze in overtreding zijn. Hoe verschilt dat tussen jongens en meisjes, wat is heling en wat kun je als ouder doen? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Agressief gedrag

Agressie kan een houding zijn om andere problemen te verbergen. Wat kun je doen als je kind vaak agressief reageert? (Meer...)

Ongewenst gedrag

Seksuele ontwikkeling

Seksuele ontwikkeling duurt een leven lang. Welke lichamelijke veranderingen kunnen na het achttiende jaar nog komen en wat gebeurt er in de adolescentie fase? (Meer...)

Seksuele ontwikkeling

Vruchtbaarheid

Meisjes zijn vruchtbaar zodra ze menstrueren, jongens zodra ze hun eerste zaadlozing hebben gehad. Hoe ontwikkelt de vruchtbaarheid van jongens en meisjes? (Meer...)

Vruchtbaarheid

Menstruatie

De meeste meisjes beginnen tussen hun tiende en vijftiende jaar te menstrueren. De menstruatie is meestal nog niet meteen regelmatig. Wat gebeurt er als je dochter ongesteld is? (Meer...)

Menstruatie

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Aan het maagdenvlies kun je niet zien of een meisje maagd is, bloeden is geen bewijs van maagdelijkheid. Wanneer bloedt het vlies wel en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Maagdenvlies en maagdelijkheid

Seksuele oriëntatie

In de puberteit kunnen jongeren erachter komen of ze homo-, hetero- of biseksueel zijn. Hoe reageer je hier als ouder op? (Meer...)

Seksuele oriëntatie

Homo- en biseksualiteit

In de pubertijd komen sommige jongeren er achter dat ze homo of biseksueel zijn. Hoe gaan jongeren daar mee om en waar vind je meer informatie over homoseksualiteit? (Meer...)

Homo- en biseksualiteit

Genderidentiteit en transgender

Genderidentiteit gaat over of je kind zich man, vrouw of iets anders voelt. Wat is genderexpressie en hoe ga je er mee om als je kind aangeeft transgender te zijn? (Meer...)

Genderidentiteit en transgender

Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een vorm van verminking en verboden in Nederland. Wat doe je als je familie wil dat je dochter besneden wordt en waar kan ze heen na complicaties? (Meer...)

Meisjesbesnijdenis

Sociaal-emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind begint al vanaf de geboorte en blijft doorgaan als het zelfstandig wordt. Waarom hebben jongeren er soms moeite mee? (Meer...)

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Naar volwassenheid

Bij jongvolwassenen wordt de invloed van hun vriendenkring groter dan die van hun ouders. Hoe moedig je je kind aan zelfstandiger te worden? (Meer...)

Naar volwassenheid

Zelfstandig worden

Als je kind ouder wordt wil het graag zelfstandig worden en niet meer afhankelijk zijn van zijn ouders. Waarom is dat goed en hoe help je daar als ouder bij? (Meer...)

Zelfstandig worden

Vriendschap

Vriendschappen helpen je kind sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Is het erg als je kind weinig vrienden heeft? (Meer...)

Vriendschap

Vrienden zijn belangrijk

Vrienden zijn belangrijk voor jongeren, voor zelfvertrouwen, steun en zelfstandigheid. Waarom verandert een vriendengroep als je kind volwassener wordt? (Meer...)

Vrienden zijn belangrijk

Vrienden maken

Als je kind gaat studeren of uit huis gaat, gaat het nieuwe vrienden maken en soms oude vriendschappen verbreken. Wat kan je kind doen als het moeite heeft met vrienden maken? (Meer...)

Vrienden maken

Invloed van vrienden

De invloed van vrienden op je kind neemt af zodra het volwassen wordt. Waarom zijn ze nog wel belangrijk en heb je als ouder nog invloed op de vriendschappen van je kind? (Meer...)

Invloed van vrienden

Groepsvorming

Groepsvorming is belangrijk voor jongeren. Waarom en hoe ontstaan die groepen, wat doen ze en wat kun je doen als je last hebt van een groep jongeren? (Meer...)

Groepsvorming

Tattoos en piercings

Tattoos en piercings worden al sinds mensenheugenis aangebracht, en zijn aan mode onderhevig. Waarom kiezen jongeren ervoor en heeft je kind jouw toestemming nodig? (Meer...)

Tattoos en piercings

Slaap

Sommige jongeren hebben meer slaap nodig dan anderen. Hoeveel slaap heeft je kind nodig, wat helpt voor een betere nachtrust en welke problemen komen door een slaaptekort? (Meer...)

Gezondheid

Gezondheid en bewegen

Als jongeren minstens een uur per dag intensief bewegen, blijven hun gewicht en conditie gezond. Waarom is genoeg bewegen nog meer belangrijk? (Meer...)

Gezondheid

Depressie

Een depressie is iets totaal anders dan de sombere bui die iedereen weleens heeft. Wat gebeurt er bij een depressie? (Meer...)

Depressie

Depressie herkennen

Een depressie uit zich op verschillende manieren bij jongeren. Hoe kun je een depressie herkennen, wat kan de huisarts doen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Depressie herkennen

Eetstoornissen

Jongeren kunnen eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, ontwikkelen. Waar kun je eetstoornissen aan herkennen, wat kun je doen en waar vind je hulp? (Meer...)

Eetstoornissen

Anorexia

Anorexia is een schadelijke eetstoornis die zich uit in extreem afvallen en komt vaker voor bij meisjes. Hoe herken je het, wie loopt extra risico en wat kun je doen? (Meer...)

Anorexia

Behandeling bij anorexia

Er zijn voor de behandeling bij anorexia geen medicijnen. Wat zijn misverstanden over anorexia, waarom helpt praten niet meer en welke therapie kan helpen? (Meer...)

Behandeling bij anorexia

Boulimia

De eetstoornis Boulimia uit zich in overmatig eten en braken of laxeermiddelen gebruiken. Wat maakt het gevaarlijk, hoe herken je het en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Boulimia

Behandeling bij boulimia

Er is nog geen eenduidige behandeling bij boulimia. Waarom zijn de resultaten vaak niet goed, welke therapieën kunnen helpen en wat doe je als je kind het heeft? (Meer...)

Behandeling bij boulimia

Angststoornissen

Je kind heeft niet gelijk een angststoornis als het bang is in bepaalde situaties. Wanneer is er wèl sprake van een angststoornis? (Meer...)

Angststoornissen

Borderline

Roekeloosheid, impulsiviteit, zichzelf overschreeuwen: het is een aantal kenmerken van borderline. Hoe herken je deze persoonlijkheidsstoornis? (Meer...)

Borderline

Burn-out

Moeite hebben met nee zeggen is een van de risicofactoren voor een burn-out. Wie lopen er groter risico om opgebrand te raken? En hoe herken je te veel stress? (Meer...)

Burn-out

Dwangstoornissen

Dwangstoornissen kenmerken zich door aanhoudende, obsessieve gedachten of dwanghandelingen. Wanneer is het een stoornis, wat kun je doen en waar vind je hulp? (Meer...)

Dwangstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen uitten zich in afwijkende gedragingen en emoties. Hoe worden ze onderverdeeld, is genezing mogelijk en welke behandelingen zijn er? (Meer...)

Persoonlijkheidsstoornissen

Psychose

Mensen met een psychose zijn erg in de war en kunnen last hebben van waanbeelden en hallucinaties. Hoe herken je een psychose en bij wie komt het voor? (Meer...)

Psychose

Rouwverwerking bij overlijden

Het rouwverwerkingsproces bij overlijden bestaat uit vier taken, waar jij je kind bij kan helpen. Welke taken zijn dat en wat doe je als hulp nodig hebt? (Meer...)

Rouwverwerking bij overlijden

Seksverslaving

Jongeren in de puberteit krijgen interesse voor seks. Je kind is niet meteen seksverslaafd als het veel aan seks denkt of een pornosite bezoekt. Wanneer is je kind seksverslaafd? (Meer...)

Seksverslaving

Schizofrenie

Schizofrenie is een psychotische stoornis die zich uit in wanen en hallucinaties. Wat zijn dat, hoe vaak komt schizofrenie voor en wat veroorzaakt schizofrenie? (Meer...)

Schizofrenie

Zelfbeschadiging

Als je kind aan zelfbeschadiging doet, heb je dat niet altijd door. Waarom doen kinderen aan zelfbeschadiging, hoe herken je het en wat kun je doen om je kind te helpen? (Meer...)

Zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging stoppen

Als je kind aan zelfbeschadiging doet, wil je dat het daar mee stopt. Hoe help je je kind er mee om te gaan, waar vind je hulp en waarom moet je ook aan jezelf denken? (Meer...)

Zelfbeschadiging stoppen

Het niet meer zien zitten

Jongeren die aan zelfmoord denken zien dat meestal als een laatste redmiddel. Op welke signalen moet je letten, wat kun je doen om te helpen en waar kun je heen voor hulp? (Meer...)

Het niet meer zien zitten

Zelfmoord voorkomen

Een negatief zelfbeeld en zelfmoordneigingen hebben vaak met elkaar te maken. Wat kun je doen als je vermoedt dat je kind zelfmoord wilt plegen? (Meer...)

Zelfmoord voorkomen

Soa

Een soa is een infectie die je kunt oplopen als je onveilig vrijt. Door al vroeg met je kind te praten over veilig vrijen voorkom je dat het een soa oploopt. Wat vertel je je kind? (Meer...)

Soa

Soa-onderzoek

Na onveilige seks of het vermoeden van een soa kan je kind een (gratis) soa-onderzoek laten doen. Hoe werkt dat en waar vind je kind een soa-test in de buurt? (Meer...)

Soa-onderzoek

Chlamydia

Als je kind onveilige seks heeft gehad, kan het chlamydia oplopen. Dat is een bacterie. Hoe herken je chlamydia en wat zijn de gevolgen? (Meer...)

Chlamydia

Genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door het hpv virus. Hoe verspreiden de wratten zich, welke klachten veroorzaken ze en hoe komt je kind weer van ze af? (Meer...)

Genitale wratten

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare bacterie. Welke klachten veroorzaakt het, hoe verspreidt de bacterie zich, wat zijn de gevolgen en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Gonorroe

Hepatitis B

Het Hepatitis B virus veroorzaakt een ontsteking van de lever. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe kom je kind er vanaf? (Meer...)

Hepatitis B

Herpes genitalis

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Hoe verspreid het zich, welke klachten veroorzaakt het, wat zijn de gevolgen en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Herpes genitalis

Hiv

Het Hiv virus breekt het afweersysteem af en is overdraagbaar via onveilige seks. Welke klachten veroorzaakt hiv, wat zijn de gevolgen en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Hiv

Schaamluis

Schaamluis (platjes) is een vervelende maar ongevaarlijke aandoening. Hoe verspreidt het zich, welke klachten veroorzaakt het en hoe komt je kind er vanaf? (Meer...)

Schaamluis

Syfilis

Syfilis is een soa veroorzaakt door een bacterie die je kind oploopt door onveilige seks. Hoe herken je syfilis, wat zijn de gevolgen en hoe wordt het getest en behandeld? (Meer...)

Syfilis

Aften

Aften zijn pijnlijke grijswitte zweertjes in de mond en zijn moeilijk te voorkomen. Wat kan je kind beter niet eten met aften en hoe verminder je de klachten? (Meer...)

Aften

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Apenpokken

Apneu

Apneu betekent dat de adem stokt tijdens de slaap, er komt dan geen zuurstof in het lichaam. Waar wordt apneu door veroorzaakt en wat kun je doen voor je kind? (Meer...)

Apneu

Astma

Astma is niet te genezen, maar je kunt de allergische reacties en benauwdheid bij je kind wel verminderen of verlichten. Hoe verminder of voorkom je die klachten? (Meer...)

Astma

Blaasontsteking

Als je een blaastonsteking niet op tijd behandeld, kan dit tot blijvende nierschade leiden. Hoe ontstaat het en wat doe je als je kind er last van heeft? (Meer...)

Blaasontsteking

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een tekort aan rode bloedcellen, waardoor je kind zich snel moe voelt. Hoe ontstaat bloedarmoede, hoe herken je het en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Bloedarmoede

Candida

Candida is een schimmel die een schimmelinfectie kan veroorzaken bij meisjes en jongens. Hoe ontstaat het, welke klachten veroorzaakt het en wat doe je eraan? (Meer...)

Candida

Diabetes

Mensen met diabetes (suikerziekte) hebben een te hoge glucosewaarde in hun bloed. Wat zijn de symptomen bij je kind en wat kun je doen als je kind diabetes heeft? (Meer...)

Diabetes

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening van de hersenen en uit zich in aanvallen. Wat zijn de symptomen van een aanval, zijn er medicijnen voor en wat kan je kind er zelf aan doen? (Meer...)

Epilepsie

Gordelroos

Gordelroos ontstaat soms bij jongeren die vroeger waterpokken hebben gehad. Hoe herken je het, kun je er iets tegen doen en hoe besmettelijk is het? (Meer...)

Gordelroos

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten ontstaan wanneer bloed niet meer goed door de aderen kan stromen. Het kan leiden tot hartfalen. Hoe herken je hartfalen en hoe voorkom je het? (Meer...)

Hart- en vaatziekten

Herpes

Het herpesvirus veroorzaakt verschillende huidaandoeningen, waaronder een koortslip en gordelroos. Kun je herpes bij je kind voorkomen en hoe verminder je klachten? (Meer...)

Herpes

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën. Hoe herken je het, hoe wordt het behandeld en welke gevolgen kan het hebben? (Meer...)

Hersenvliesontsteking

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor bepaalde soorten stuifmeel, bijvoorbeeld van grassen of bomen. Hoe herken je het en hoe kun je de klachten bij je kind verminderen? (Meer...)

Hooikoorts

Meningokokken

Meningokokken kunnen onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken. Wordt er tegen gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je een hersenvliesontsteking? (Meer...)

Meningokokken

Scoliose

Scoliose is een ‘zijdelingse verkromming’ van de ruggengraat. Hoe herken je scoliose en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Scoliose

Stinkende adem

Een stinkende adem hebben kan voor jongeren een groot probleem zijn, waar ze soms maanden mee rondlopen. Waar komt het door en wat kan je kind er tegen doen? (Meer...)

Stinkende adem

Stress

Stress (spanning) helpt je kind goed te presteren en nieuwe dingen aandurven. Wanneer wordt stress ongezond, hoe herken je dat en wat doe je eraan? (Meer...)

Stress

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is vocht van de vaginawand en baarmoederhals, en volkomen normaal. Hoe verschilt de afscheiding onder vrouwen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Vaginale afscheiding

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt overbracht door teken. Als je er op tijd bij bent is de ziekte vaak goed te behandelen. Hoe voorkom, herken en behandel je de ziekte van Lyme? (Meer...)

Ziekte van Lyme

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus. Hoe verspreidt het virus zich, hoe herken je het en hoe kun je de klachten verminderen? (Meer...)

Ziekte van Pfeiffer

Financiële opvoeding

Zodra je kind 18 is, is het zelf financieel verantwoordelijk. Hoe help je bij de financiële opvoeding, wat moet je kind regelen en wat kun je met een DigiD? (Meer...)

Opvoeden

Seksuele opvoeding

Als ouder speel je een centrale rol in de seksuele opvoeding van je kind. Hoe kun je hier aan bijdragen? (Meer...)

Opvoeden

Verliefdheid en seks

Verliefdheid speelt een grote rol in het leven van jongeren, seks kan daar ook bij horen. Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken met je kind? (Meer...)

Verliefdheid en seks

Veilig vrijen

Hoe normaler je er zelf over doet, hoe normaler je kind het ook vindt. Hoe informeer je je kind over veilig vrijen? (Meer...)

Veilig vrijen

Voorbehoedsmiddelen

Je kind is zelf verantwoordelijk voor het gebruiken van een voorbehoedsmiddel om zwangerschap of soa's te voorkomen. Welke zijn er en welk middel past bij je kind? (Meer...)

Voorbehoedsmiddelen

Condoom

Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat ook tegen soa’s beschermt. Hoe werken ze, wat bespreek je met je kind en waar moet het bij aanschaf op letten? (Meer...)

Condoom

Pil

Met de pil kun je zwangerschap voorkomen, maar geen soa's. Wat zijn de voor-en nadelen van de pil? (Meer...)

Pil

Spiraal

Het spiraaltje zorgt er voor dat een vrouw niet zwanger wordt, het beschermt niet tegen soa’s. Hoe werkt het, welke soorten zijn er en hoelang blijven ze beschermen? (Meer...)

Spiraal

Natuurlijke methoden

Naast voorbehoedsmiddelen zijn er andere, onveilige manieren om zwangerschap te voorkomen. Welke manieren zijn dat en waarom zijn ze niet betrouwbaar? (Meer...)

Natuurlijke methoden

Morning-afterpil

De morning-afterpil is een noodpil die je dochter kan nemen na onveilige seks. Wat moet ze weten, wanneer moet ze een zwangerschapstest doen en hoe is ze beter beschermd? (Meer...)

Morning-afterpil

Tienerzwangerschap

In de meeste gevallen is een tienerzwangerschap ongepland. Welke opties heeft je dochter, hoe help je haar met keuzes maken en waar vinden jullie hulp? (Meer...)

Tienerzwangerschap

Zwangerschapstest

Als je dochter vermoedt dat ze zwanger is, kan ze een zwangerschapstest doen. Wanneer is de test het meest betrouwbaar en waar vind ze hulp als ze zwanger blijkt te zijn? (Meer...)

Zwangerschapstest

Steun bij tienerouderschap

Als je kind op jonge leeftijd een kind krijgt en thuis blijft wonen, kan het jouw steun gebruiken. Welke afspraken maak je, hoe kun je helpen en welke regelingen zijn er? (Meer...)

Steun bij tienerouderschap

Gezonde voeding

Gezonde voeding voor jongeren bestaat uit voldoende hoeveelheden uit de Schijf van Vijf. Wat is dat, waarom de Schijf van Vijf en hoeveel moet je kind bewegen? (Meer...)

Voeding

Gezond koken

Als je kind het huis uit gaat kan het moeten wennen aan zelf gezond koken. Hoe help je daar als ouder bij en wat doe je als kind heel erg afvalt of juist veel aankomt? (Meer...)

Voeding

Groente en fruit

In groente en fruit zitten vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk dat je kind dagelijks 2 ons groente en 2 stuks fruit eet. Hoe kun je je kind daarbij helpen? (Meer...)

Voeding

Tussendoortjes

Jongeren kunnen het best maximaal vier tussendoortjes per dag eten. Hoelang moet je kind bewegen om populaire tussendoortjes te verbranden en hoe snack je gezond? (Meer...)

Voeding

Vegetarisch

Als je kind vegetarisch eet moet je zorgen dat het genoeg ijzer en vitamine B12 binnenkrijgt. Welke producten zijn daarvoor geschikt en waar helpt vitamine C bij? (Meer...)

Voeding

Sportvoeding

Sportvoeding in de vorm van extra warm eten of een boterham is geschikt voor jongeren die veel sporten. Zijn sportdrankjes nodig en waarom is water drinken belangrijk? (Meer...)

Voeding

Veganistisch

Als je kind veganistisch eet, loopt het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Op welke voedingsstoffen moet je goed letten en hoe voorkom je een tekort bij je kind? (Meer...)

Voeding

Voedselallergie

Als het afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen bepaalde eiwitten in eten, heet dat een voedselallergie. Welke klachten krijgt je kind daarvan en wat is intolerantie? (Meer...)

Voeding

Glutenintolerantie

Gluten komen voor in granen als tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Hoe herken je een glutenintolerantie? (Meer...)

Voeding

Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie maken de darmen te weinig lactase aan. Dit zorgt voor buikklachten als kramp en winderigheid. Wat moet je doen als je denkt dat je kind dit heeft? (Meer...)

Voeding

Praten over roken

Roken wordt snel een verslaving, voor jongeren geldt dat nog sterker. Het is belangrijk er over te praten met je kind. Hoe doe je dat en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Praten over roken

Roken en groepsdruk

Weerbare jongeren zijn beter bestand tegen groepsdruk en zullen minder snel gaan roken. Ook als je kind al rookt is het belangrijk er samen over te praten. Hoe doe je dat? (Meer...)

Roken en groepsdruk

Waterpijp

De waterpijp (shisha) is populair onderen jongeren in Nederland. De tabak in de waterpijp bevat kankerverwekkende stoffen. Wat kun je doen als je kind waterpijp rookt? (Meer...)

Waterpijp

Praten over alcohol

Vanaf 18 jaar mag je kind alcohol drinken. Hoeveel invloed heb je als ouder op het drinkgedrag van je kind? (Meer...)

Praten over alcohol

Alcoholpromillage

Meisjes kunnen minder goed tegen alcohol dan jongens, dat heeft te maken met hun lichaamsgewicht. Waar komt dat door? (Meer...)

Alcoholpromillage

Alcohol en groepsdruk

De meeste jongvolwassenen komen weleens in aanraking met alcohol. Hoe help je je kind om eigen keuzes te maken en zich te weren tegen groepsdruk? (Meer...)

Alcohol en groepsdruk

Alcoholschade

Alcohol  bij jongvolwassenen kan blijvende schade aanrichten, onder andere aan de hersenen. Welke risio's brengt alcohol nog meer met zich mee?  (Meer...)

Alcoholschade

Drugsgebruik

Jongvolwassenen experimenteren soms met drugs. Hoe praat je over drugsgebruik en wanneer moet je je zorgen maken? (Meer...)

Drugsgebruik

Drugsgebruik bespreken

Veel jongvolwassenen experimenteren met drugs. Je kunt daar als ouder over praten met je kind. Hoe doe je dat, wanneer is er reden tot zorg en waar vind je hulp? (Meer...)

Drugsgebruik bespreken

Effecten van drugs

Drugs valt onder te verdelen in stimulerende, verdovende en bewustzijnsveranderende middelen. Welke drugs horen bij die categorieën en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Effecten van drugs

Drugsmisbruik en verslaving

Drugsmisbruik en verslaving komt vaker voor bij kwetsbare jongeren. Wanneer is het misbruik of verslaving, hoe herken je het en hoe praat je erover met je kind? (Meer...)

Drugsmisbruik en verslaving

Blowen

Het effect van cannabis wordt niet alleen bepaald door het middel zelf, maar ook door persoonsgebonden factoren. Wat zijn de lichamelijke en geestelijke klachten van blowen? (Meer...)

Blowen

Cocaïne

Cocaïne is een stimulerende harddrug dat je een opgewekt en vrolijk gevoel geeft. Het kan ook vervelende effecten hebben. Welke zijn dat en wat zijn de risico’s? (Meer...)

Cocaïne

GHB

Het effect van GHB kan per persoon verschillen. Dit hangt af van eerdere ervaringen en van het gewicht en de gevoeligheid van de gebruiker. Wat zijn de risico's van GHB? (Meer...)

GHB

Speed

Speed is de straatnaam voor amfetamine en is een stimulerende harddrug. Welke effecten heeft deze drug, wat zijn de risico’s en voor wie is het extra risicovol? (Meer...)

Speed

XTC

XTC is te koop in de vorm van pillen, kristallencapsules en poeders. Er is onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van XTC. Wat zijn de risico’s en wie loopt extra risico? (Meer...)

XTC

Brommers en scooters

Vanaf 16 jaar mag je kind na het halen van het AM rijbewijs op een brommer of scooter rijden. Waar mag het rijden, wat is een snorfiets en is verzekeren verplicht? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Op de fiets

Jongeren gaan vaak op de fiets naar vrienden, school of werk. Hoe zorg je er voor dat de fiets van je kind veilig is en je kind zich veilig gedraagt in het verkeer? (Meer...)

Veilig in het verkeer

In de auto

Vanaf 17 jaar mag je kind zijn rijbewijs halen en zelf auto rijden. Hoe weet je of hij veilig rijdt, wanneer gebeuren de meeste ongelukken en wat zeg je over alcohol? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Rijlessen en auto's

Vanaf 17 jaar mag je kind autorijlessen nemen. Hoe kies je een rijschool uit, waar bestaat het rijexamen uit, wat als je kind 4 keer zakt en waarom is een eigen auto duur? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Beginnersrijbewijs

Nadat je je rijbewijs hebt gehaald, krijg je in ieder geval de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Wat houdt het beginnersrijbewijs in? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Motorrijden

Vanaf 18 jaar mag je kind, na het behalen van het A rijbewijs, motorrijden. Hoe ziet het examen eruit en op welke motor doet je kind praktijkexamen? (Meer...)

Veilig in het verkeer

Veilig uitgaan

Als je kind uit wil gaan, dan wil je graag dat dat uitgaan veilig gebeurt. Welke afspraken maak je met je kind over vervoer, uitgaansgeweld en veilig uitgaan? (Meer...)

Veilig uitgaan

Gehoorschade

Gehoorschade is onherstelbaar. Het voorkomen van gehoorschade is dus belangrijk. Hoe doe je dat? (Meer...)

Gehoorschade

Uitgaansgeweld

Je kind kan te maken krijgen met uitgaansgeweld. Wat moet je kind doen als het daar getuige van is, slachtoffer van is of het zelf veroorzaakt en hoe praat je erover? (Meer...)

Uitgaansgeweld

Alcoholgebruik

Alcoholgebruik is altijd schadelijk, ook al gaat het om slechts een paar glazen. Waarom moet je het goede voorbeeld geven en hoe praat je met je kind over alcohol? (Meer...)

Alcoholgebruik

Op vakantie

Er komt een moment dat je kind niet meer mee wil op vakantie, maar liever met vrienden weggaat. Wanneer kan dat en hoe bereid je kind de vakantie goed voor? (Meer...)

Op vakantie

Zelfstandig op vakantie

Afspraken tussen ouders en jongeren zorgen voor verantwoordelijker gedrag op vakantie. Wat bespreek je? (Meer...)

Zelfstandig op vakantie

Verre reizen

Als je kind verre reizen gaat maken moet het zich daar goed op voorbereiden, denk aan inentingen en een visum. Hoe bereid je kind een verre reis goed voor? (Meer...)

Verre reizen

Ziektes in het buitenland

In het buitenland komen ziektes voor die hier niet voorkomen. Hoe voorkomt je kind besmetting, wat moet je doen bij diarree en hoe voorkom je malaria? (Meer...)

Ziektes in het buitenland

Extra vakantieprik

Voor verre reizen moet je soms tegen bepaalde ziektes worden ingeënt. Hoe weet je wanneer dit nodig is en waar kun je dan terrecht?  (Meer...)

Extra vakantieprik

Een studie kiezen

Aan het eind van de middelbare school gaat je kind een studie- en beroepskeuze maken. Hoe kies je een studie, hoe help je als ouder en wat gebeurt er na de aanmelding? (Meer...)

Een studie kiezen

Studeren in het buitenland

Scholen hebben contact met buitenlandse onderwijsinstellingen, hierdoor kan je kind studeren in het buitenland. Kan dat alleen in Europa en krijgt het studiefinanciering? (Meer...)

Studeren in het buitenland

Stage

Door stage te lopen verkent je kind zijn vakgebied in de praktijk. Hoe komt je kind aan een stage, wat leert hij, waar heeft hij recht op en hoe rondt het de stage af? (Meer...)

Stage

Studiekosten

Collegegeld, studieboeken, kamerhuur, de studentenvereniging: een studerend kind heeft veel geld nodig. Welke uitgaven en inkomsten kun je verwachten? (Meer...)

Studiekosten

Leerproblemen

Als je kind zich misdraagt op school kan er een schorsing volgen. Wat gaat daaraan vooraf, hoe verloopt de procedure en wat gebeurt er als je kind het te bont maakt? (Meer...)

Leerproblemen

Wegblijven van school

Als je kind meerderjarig is dan heet spijbelen wegblijven van school. Wat zijn oorzaken van structureel wegblijven, wat kun je als ouder doen en wat is werkleerplicht? (Meer...)

Wegblijven van school

Schorsing en verwijdering

Als je kind zich misdraagt op school kan er een schorsing volgen. Wat gaat daaraan vooraf, hoe verloopt de procedure en wat gebeurt er als je kind het te bont maakt? (Meer...)

Schorsing en verwijdering

Schoolverlaters

Je kind loopt mogelijk studievertraging op, als het moeite heeft met de lesstof of leerproblemen heeft. Wat zijn de gevolgen daarvan en wat kun je als ouder beter niet doen? (Meer...)

Schoolverlaters

Verkeerde opleiding

Het kan gebeuren dat je kind de verkeerde opleiding heeft gekozen. Wat kan je kind doen als het wil stoppen met de opleiding of overstappen naar een andere studie? (Meer...)

Verkeerde opleiding

Studievertraging

Je kind loopt mogelijk studievertraging op als het moeite heeft met de lesstof of leerproblemen heeft. Wat zijn de gevolgen daarvan en wat moet je als ouder niet doen? (Meer...)

Studievertraging

Zorgteam en ZAT

Het Zorg- en adviesteam (ZAT) helpt wegblijven en schooluitval te voorkomen. Uit welke professionals bestaat zo’n team en welke leerlingen zijn er gebaat bij? (Meer...)

Zorgteam en ZAT

Bijbaantje en vakantiewerk

Onder de 18 jaar gelden veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Wat voor werk kunnen jongeren doen? (Meer...)

Wonen en werken

Solliciteren

Solliciteren doe je op een vacature of door een open sollicitatie te sturen. Waar moet je kind op letten, wat is een cv en welke tips geef je voor het gesprek? (Meer...)

Wonen en werken

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk vergroot de talenten en de wereld van je kind en kan een opstapje zijn naar betaald werk. Hoe vindt je kind vrijwilligerswerk dat bij hem past? (Meer...)

Wonen en werken

Werkomstandigheden

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor goede werkomstandigheden en veiligheid op het werk. Hoe kan je kind helpen de veiligheid op het werk te verhogen? (Meer...)

Wonen en werken

Stress op het werk

Als de werkdruk (te) hoog ligt, kan je kind last krijgen van stress op het werk. Wat zijn vaak de oorzaken van werkstress en wat kan je kind er tegen doen? (Meer...)

Wonen en werken

Werken met een beperking

Werken met een beperking kan lastig zijn. Sinds de participatiewet van 2015 zijn regelingen veranderd. Wat zijn die veranderingen en waar vind je kind meer informatie? (Meer...)

Wonen en werken

Huren of kopen voor je kind

Als je kind geen studentenkamer kan vinden, kun je een huis huren of kopen. Hoe kun je dat het beste doen en waar vind je de benodigde informatie over wet- en regelgeving? (Meer...)

Wonen en werken

Op kamers

Er komt een moment dat je kind op kamers wil gaan wonen. Welke opties voor kamerhuur zijn er, waarom zijn studentenkamers duur en wat kost dit allemaal? (Meer...)

Wonen en werken

Voorbereiding zelfstandig wonen

Als je kind zelfstandig gaat wonen, moet het voor zichzelf gaan zorgen. Hoe help je je kind zich goed voor te bereiden op zelfstandig wonen terwijl ze nog thuis wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Wonen met een beperking

Wonen met een beperking vereist soms aanpassingen aan het huis. Waar kun je dat aanvragen, hoe kan je kind toch op vakantie en wat als je kind op zichzelf wil wonen? (Meer...)

Wonen en werken

Emigreren

Jongvolwassenen zijn nog steeds bezig hun eigen identiteit vorm te geven. Wat betekent een grote levensverandering als emigreren voor je kind? (Meer...)

Wonen en werken

Sparen

Als je kind al vroeg geld spaart, zal het daar profijt van hebben. Hoe kun je je kind geld laten sparen? (Meer...)

Geldzaken

Kostgeld

Ook als je het geld niet nodig hebt, is het slim om je volwassen, thuiswonende kind kostgeld te laten betalen. Zo leren ze dat levensonderhoud geld kost. Hoeveel kun je vragen? (Meer...)

Geldzaken

Geen studie of werk?

Volgens de werkleerplicht moeten jongeren onder de 27 jaar werken of leren. Wanneer komt je kind in aanmerking voor een bijstandsuitkering? (Meer...)

Geldzaken

Lenen

Als je puber een lening wil afsluiten, is het belangrijk dat je nadenkt of dat echt nodig is en of ze het terug kunnen betalen. Waar moet je nog meer rekening mee houden en welke soorten leningen zijn er? (Meer...)

Geldzaken

Schulden

Veel jongeren lenen geld bij familie en vrienden om bijvoorbeeld telefoonrekeningen te betalen. Wanneer ben jij aansprakelijk en hoe help je schulden te voorkomen? (Meer...)

Geldzaken

Verzekeringen

Welke verzekering je afsluit hangt af van je situatie, de risico's die je loopt en het nut van de verzekering. Welke verzekeringen zijn er en welke zijn verplicht? (Meer...)

Geldzaken

Huurtoeslag

Jongeren met een baan en een zelfstandige huurwoonruimte kunnen huurtoeslag aanvragen. Wanneer kom je in aanmerking voor huurtoeslag? (Meer...)

Geldzaken

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor de ziektekostenverzekering. Waar hangt de hoogte van af en welke wijzigingen moet je doorgeven? (Meer...)

Geldzaken

Uitkering

Als jij of je kind geen werk heeft en geen opleiding volgt, kun je hulp krijgen van de gemeente. Welke hulp biedt de gemeente en welke financiële hulp en uitkering is geschikt? (Meer...)

Geldzaken

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.