Oudergids - Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind / Gezondheid

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. Wat doet de JGZ? (Meer...)

Jeugdgezondheidszorg

Digitaal dossier JGZ

In het digitaal dossier JGZ noteert de Jeugdgezondheidszorg gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Wat houdt dit dossier in? (Meer...)

Digitaal dossier JGZ

Vaccinaties

Vanaf dat je kind 6 weken oud is krijgt het vaccinaties tegen verschillende ziektes. Welke vaccins krijgt je kind en hoe lang is het daarna beschermd? (Meer...)

Vaccineren

Bof

De bof wordt veroorzaakt door het bofvirus en is erg besmettelijk. Hoe krijgt je kind de bof, wat zijn de verschijnselen en gevolgen en hoe voorkom je het?  (Meer...)

Vaccineren

Difterie

Difterie wordt veroorzaakt door een bacterie die een gifstof maakt dat vooral weefsels in de bovenste luchtwegen aantast. Wat zijn de symptomen en hoe voorkom je het? (Meer...)

Vaccineren

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en is erg besmettelijk, vooral in de eerste periode. Wat zijn de verschijnselen en kun je er iets tegen doen? (Meer...)

Vaccineren

Mazelen

Mazelen ontstaan door een virus en zijn besmettelijk, ook voor de uitslag begint. Soms treden er complicaties op. Wat zijn de verschijnselen en wanneer wordt er ingeënt?  (Meer...)

Vaccineren

Polio

Polio, of kinderverlamming, wordt veroorzaakt door een poliovirus en is besmettelijk. Er kunnen complicaties optreden. Hoe uit het zich en hoe wordt je kind beschermd?  (Meer...)

Vaccineren

Rodehond

Rodehond ontstaat door een virus en is besmettelijk door hoesten en niezen. Zwangere vrouwen moeten extra oppassen. Hoe uit het zich en wanneer wordt er ingeënt? (Meer...)

Vaccineren

Tetanus

Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die ook in straatvuil voorkomt. Wat zijn de ziekteverschijnselen, welke behandeling is er voor en hoe voorkom je het? (Meer...)

Vaccineren

HPV-vaccinatie

De HPV-vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker. Wanneer krijgt je kind het vaccin en hoeveel prikken zijn nodig?  (Meer...)

Vaccineren

Ziekenhuisopname

Je moet je kind goed voorbereiden op zijn ziekenhuisopname. Hoe en wat vertel je over het ziekenhuis en wanneer? En hoe weet je of het ziekenhuis kindgericht werkt? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Allergieën

Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen aan, die bijvoorbeeld voor jeuk zorgen. Welke typen allergieën zijn er, hoe test je er op en wat kun je zelf doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apenpokken

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Nu verspreidt de ziekte zich ook in Europa. Het virus is voor de meeste mensen niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Hoe herken je het en wat doe je dan? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Apneu

Apneu is ademstilstand tijdens de slaap. Overleg met je huisarts als je denkt dat je kind het heeft. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van apneu? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Astma

Astma is een chronische ontsteking aan de luchtwegen. Hoe herken je het, wat veroorzaakt astma, hoe voorkom je klachten bij je kind en hoe wordt astma behandeld?  (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Blaasontsteking

Blaasontsteking is een infectie die meestal ontstaat door bacteriën uit de darmen en komt vaker voor bij meisjes. Wat kun je doen en hoe voorkom je een nierbekkenontsteking? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Bloedarmoede

Een tekort aan rode bloedcellen in het bloed van je kind heet bloedarmoede. Hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen en wat kan de huisarts doen aan bloedarmoede? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Diabetes

Bij diabetes type 1 en 2 wordt te weinig insuline aangemaakt door het lichaam. Wat zijn de symptomen bij je kind en wat kun je doen als je kind diabetes heeft?    (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Eczeem

Eczeem komt veel voor bij kinderen en herken je aan bijvoorbeeld jeuk, kloofjes en vochtblaasjes. Gaat het vanzelf weer over en wat kun je eraan doen?    (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Epilepsie

Epilepsie is een chronische aandoening van de hersenen en is soms erfelijk. Wat zijn de symptomen van een aanval, wat kan een arts doen en hoe kun je zelf je kind helpen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Gordelroos

Gordelroos is een besmettelijke huiduitslag met rode vlekjes en vochtblaasjes. Hoe herken je het, wanneer ga je naar de huisarts en hoe besmettelijk is het? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Griep

Griep is een besmettelijke virusinfectie die vooral de luchtwegen aantast, er is geen behandeling voor. Hoe herken je griep bij je kind en wie kan een griepprik krijgen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten die ontstaan door vernauwde aderen ontstaan meestal door een ongezonde levensstijl. Hoe herken je hartfalen en hoe leef je zo gezond mogelijk?  (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hazenlip

Bij een hazenlip (schisis) zit er een spleet in de lip, kaak of het gehemelte. Welke problemen kan dit veroorzaken bij je kind en hoe wordt een hazenlip behandeld? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Herpes

Herpesvirussen veroorzaken verschillende besmettelijke huidaandoeningen, zoals gordelroos. Hoe verlicht je klachten en hoe voorkom je dat je kind een herpesvirus krijgt? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hersenvliesontsteking

Hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening die door verschillende bacteriën en virussen kan ontstaan. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

HiB-ziekten

Kinderen worden ingeënt tegen HiB-ziekten, veroorzaakt door bacteriën. Wanneer gebeurt dit, zijn er bijwerkingen, hoe kun je die verlichten en hoe herken je HiB-ziekten?  (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hiv en aids

Hiv is een schadelijk virus dat het afweersysteem afbreekt en AIDS veroorzaakt. Hoe voorkom je Hiv bij kinderen, hoe wordt het behandeld en voorkom je besmetting? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hoofdluis

Hoofdluizen verspreiden zich makkelijk, planten zich snel voort en kunnen op elk kind voorkomen. Kun je hoofdluis voorkomen en hoe kom je er snel weer van af? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Hooikoorts

Hooikoorts kan niet worden genezen, maar er zijn wel veel middelen tegen de klachten. Wat kun je doen als je kind hooikoorts heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Huidvlekken

Veel kinderen worden geboren met vlekken op de huid, die meestal onschuldig zijn en vanzelf weer verdwijnen. Hoe heten deze vlekken en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Kinderziektes

Kinderen worden met vaccinaties beschermd tegen kinderziektes, behalve tegen de vijfde- en zesde ziekte, roodvonk en waterpokken. Wat zijn deze ziektes? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke infectie die wordt verzoorzaakt door bacteriën. Wat zijn de symptomen en wat kun je doen als je kind krentenbaard heeft? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Meningokokken

Meningokokken zijn bacteriën die o.a. bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Tegen welke typen wordt gevaccineerd, hoe verspreiden ze zich en hoe herken je hersenvliesontsteking? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Mond- en voetzeer

Hand-voet-mondziekte uit zich in besmettelijke blaasjes op de handen, voeten en mond en is meestal onschuldig. Hoe komt het, wat zijn de symptomen en wat kun je doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Navelbreuk

Een navelbreuk is een niet zichtbare opening in de buikwand op de plek van de navel. Hoe weet je of je kind een navelbreuk heeft en wanneer moet je er wat aan doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Oorpijn en oorontsteking

Een oorontsteking uit zich in pijn in het oor, soms met vocht, en geneest vaak vanzelf. Wat kun je doen, wanneer helpen buisjes en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Open rug

Een open ruggetje ontstaat doordat de ruggenwervels en spieren niet rondom het ruggenmerg sluiten. Hoe vaak komt het voor, kun je er mee leven en hoe herken je het later? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Pseudo-kroep

Pseudokroep is een infectie van de luchtwegen, die vaak begint als verkoudheid. Hoe herken je het, wat kan de dokter doen en hoe verschilt het van epiglottitis? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Scoliose

Scoliose is een zijdelingse verkromming van de ruggengraat, aangeboren of ontstaan tijdens de groei. Hoe herken je scoliose bij je kind en wat kan een orthopeed doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Trommelvliesbuisjes

Als de buis van Eustachius nog niet goed werkt en voor oorklachten zorgt, kunnen trommelvliesbuisjes helpen. Hoe wordt zo’n buisje geplaatst en voorkom je infecties? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Waterpokken

Waterpokken zijn rode bultjes en blaasjes, veroorzaakt door een besmettelijk virus. Bijna elk kind krijgt ze. Wat kun je zelf doen en kan je kind gewoon naar school? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Worminfecties

Kinderen kunnen last hebben van worminfecties, bijvoorbeeld door aarsmaden, spoelwormen en lintwormen. Hoe herken je ze, hoe voorkom je ze en hoe kom je er van af? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Wratten

Wratten zijn besmettelijke ruwe knobbeltjes en ontstaan door een virus. Wat kun je er tegen doen, moet je naar de huisarts en hoe verschillen ze van waterwratten? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen via een beet. Hoe herken je de symptomen van een Lyme infectie, wat kan de huisarts doen en waar vind je meer informatie? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Knieklachten

De ziekte van Osgood-Schlatter is een bult onder de knie bij kinderen tussen de 10 en 15 jaar die veel rennen, springen of knielen. Wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer, ook wel de kusziekte, ontstaat door een virus en is besmettelijk via speeksel. Wat zijn de symptomen en hoe lang duurt de ziekte? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een besmettelijke schimmelinfectie tussen de tenen en op de voeten. Hoe voorkom je het en wat kun je doen tegen zwemmerseczeem? (Meer...)

Ziekten en aandoeningen

Aardbeienvlek

Sommige kinderen krijgen vlak na de geboorte een rode of blauwe vlek, oftewel een aardbeienvlek. Deze is ongevaarlijk. Wat is een aardbeienvlek precies? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond van je kind die vaak terugkomen. Hoe herken je ze en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Bloedneus

Kinderen krijgen een bloedneus van neuspeuteren, maar dit kan ook komen doordat je kind gevallen is of gestoeid heeft. Hoe verhelp je een bloedneus? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Buikpijn

Buikpijn bij je kind is vervelend, maar meestal is er niets ergs aan de hand. Wat veroorzaakt buikpijn en waar kun je op lettten? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Diarree

Diarree is waterige, dunne ontlasting waarbij je kind meestal ook last van darmkrampen heeft. Wat veroorzaakt diarree en hoe voorkom je het? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Harde ontlasting

Bij verstopping lukt het je kind niet goed om te poepen. Wat zijn klachten bij verstopping, waardoor komt het en wat kun je ertegen doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hik

Als je kind te snel eet of drinkt, is de kans groot dat het de hik krijgt. Waardoor krijgt je kind de hik en wat kun je er tegen doen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Hoofdpijn

Hoofdpijn bij je kind is meestal onschuldig en gaat vanzelf over. Hoe onderzoek je om wat voor hoofdpijn het gaat en wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koorts

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger, om bijvoorbeeld virussen te bestrijden. Wat doe je als je kind koorts heeft en wanneer bel je de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Koortslip

Een koortslip is een rood, vochtig blaasje dat behoorlijk kan jeuken. Het wordt veroorzaakt door het besmettelijke herpesvirus. Hoe voorkom je dat je kind anderen besmet? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

O-benen en X-benen

O-benen komen vaak voor bij kinderen die net gaan staan, rond het tweede jaar krijgen zij vervolgens X-benen. Wanneer gaat dit over en moet je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Ondertemperatuur

Ondertemperatuur is een lichaamstemperatuur van minder dan 36 graden. Het kán een teken zijn van een infectie. Wanneer bel je de huisarts als je kind dit heeft? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Opgezette lymfeklieren

Lymfeklieren verdikken als reactie op een infectie, ze slinken meestal vanzelf weer na een paar weken. Wanneer is het verstandig om naar de huisarts te gaan? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Stinkende adem

Verkoudheid, bacteriën, slechte hygiëne of ontstekingen kunnen de oorzaak zijn van een stinkende adem. Wat kun je doen tegen een slechte adem bij je kind? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Vaginale afscheiding

Jonge meisjes kunnen soms vaginale afscheiding hebben. Wat zijn de oorzaken hiervan bij uw dochter? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Verkoudheid

Verkoudheid is een virusinfectie van de bovenste luchtwegen, kinderen zijn er vatbaarder voor dan volwassenen. Wanneer ga je naar de huisarts? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

Zweten

Door te zweten blijft de lichaamstemperatuur van je kind op peil. In de prepuberteit gaat een kind meer zweten, dat is normaal. Hoe ga je de gevolgen van zweten tegen? (Meer...)

Klachten en verschijnselen

ADHD

ADHD kenmerkt zich door concentratieproblemen, impulsief en onrustig gedrag. Heeft je kind ADHD of heeft zijn gedrag een andere oorzaak? (Meer...)

Psychische gezondheid

Angststoornissen

Wanneer angstreacties vaak voorkomen en niet meer zinvol zijn, kan er sprake zijn van een angststoornis. Hoe herken je dit bij je kind en waar vind je hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Dwangstoornissen

Een dwangstoornis kenmerkt zich door steeds terugkerende dwanghandelingen of gedachten en komt bij kinderen niet vaak voor. Wanneer moet je hulp zoeken voor je kind? (Meer...)

Psychische gezondheid

Autisme

Autisme (ASS) is een ontwikkelingsstoornis waarbij informatie moeilijker wordt verwerkt. Welke kenmerken horen bij autisme en hoe weet je of je kind het heeft? (Meer...)

Psychische gezondheid

Depressie

Een depressie kan door hormonale veranderingen, traumatische gebeurtenissen en persoonlijke- en biologische factoren komen. Wat zijn de symptomen en waar vind je hulp? (Meer...)

Psychische gezondheid

Eetproblemen

Om een gezond eetpatroon te ontwikkelen is het belangrijk dat kinderen langzaam kunnen wennen aan nieuwe smaken en zelf leren aangeven wat ze lekker vinden. Symptomen van eetstoornissen zijn niet altijd duidelijk herkenbaar. Wat doe je als je vermoedt dat je kind een eetstoornis ontwikkelt? (Meer...)

Psychische gezondheid

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.