Oudergids - Basisschoolkind

.. / Basisschoolkind / Opvoeden

Logisch dat je als ouder allerlei vragen hebt. Je loopt haast iedere dag wel tegen iets aan wat je nog niet eerder hebt meegemaakt.

Hoe fijn is het dan als je voorbereid bent op wat je te wachten staat?

Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt. Zeker met de tips die wij je geven.

Opvoedtips

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Wat kun je doen om je kind zo goed mogelijk op te voeden? (Meer...)

Opvoedtips

Positief opvoeden

Positief opvoeden helpt bij de ontwikkeling tot een zelfstandige volwassene met zelfvertrouwen. Hoe doe je dat en waarom is goed voor jezelf zorgen ook belangrijk? (Meer...)

Positief opvoeden

Opvoeden zonder geweld

Kinderen die te maken krijgen met mishandeling kunnen leer- en gedragsproblemen ontwikkelen. Wat kun je doen om kinderen te beschermen tegen geweld? (Meer...)

Opvoeden zonder geweld

Opvoedingsondersteuning

Als je problemen tegen komt bij het opvoeden, kun je om opvoedingsondersteuning vragen. Waar kun je om hulp en begeleiding vragen, ook als je kind een beperking heeft? (Meer...)

Opvoedingsondersteuning

Apart zetten

Als kinderen zichzelf niet in de hand hebben, is het verstandig ze even apart te zetten of even laten stilzitten. Wanneer doe je dat en hoe doe je dat het beste? (Meer...)

Apart zetten

Belonen

Door het goede gedrag van je kind te belonen krijgt je kind een positief zelfbeeld. Dit kan al met aandacht en waardering, maar wat kun je nog meer doen? (Meer...)

Belonen

Consequent zijn

Consequent zijn betekent dat je je aan gemaakte afspraken houdt en doet wat je zegt. Dat is niet altijd makkelijk. Waarom is het belangrijk en hoe doe je dat? (Meer...)

Consequent zijn

Delen

Jonge kinderen hebben een sterk gevoel van eigendom en kunnen nog niet goed delen, dat komt pas als ze wat ouder zijn. Hoe kun je je kind helpen om te leren delen? (Meer...)

Delen

Grenzen stellen

Om de relatie met je kinderen goed te houden, moet je grenzen stellen. Op welke manieren stel je duidelijke grenzen? (Meer...)

Grenzen stellen

Meehelpen in het huishouden

Van meehelpen in het huishouden leert je kind verantwoordelijkheid en zelfdiscipline. Hoe laat je het meehelpen, hoe verdeel je de taken en hoe beloon je het? (Meer...)

Meehelpen in het huishouden

Negeren

Als je kind zich niet aan grenzen houdt, is het soms beter om dit gedrag te negeren in plaats van er aandacht aan te besteden. Hoe negeer je negatief of vervelend gedrag? (Meer...)

Negeren

Omgaan met gevoelens

Als je kind niet goed kan omgaan met gevoelens, kan het probleemgedrag gaan vertonen. Hoe leer je kinderen gevoelens herkennen en waar hangt het uiten van gevoel vanaf? (Meer...)

Omgaan met gevoelens

Protest

Kinderen protesteren soms, als ze het niet eens zijn met de regels. Wanneer pas je ze aan, hoe moet je juist niet reageren en hoe zorg je voor toezicht als je er niet bij bent? (Meer...)

Protest

Regels opstellen

Regels opstellen doe je zodat je kind weet wat je van hem verwacht. Hoe stel je regels op, hoe zorg je dat de regels werken en wat doe je als je kind regels overtreedt? (Meer...)

Regels opstellen

Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat waren vroeger de pijlers van een goede opvoeding en zijn nu nog steeds belangrijk. Hoe pas je deze leefregels toe bij het opvoeden van je kind? (Meer...)

Rust, reinheid en regelmaat

Ruzie

Straf je kind niet meteen als het ruzie maakt: ruzie hoort erbij en leert je kind met conflicten om te gaan. Wanneer grijp je wèl in? (Meer...)

Ruzie

Straffen

Straffen is een manier om grenzen te stellen aan ongewenst gedrag van je kind. Het moet wel een passende, uitvoerbare en tijdelijke straf zijn. Hoe doe je dat? (Meer...)

Straffen

Verbieden

Iets verbieden is soms nodig als je kind negatief gedrag vertoont, het is belangrijk daar consequent in te zijn en duidelijke regels af te spreken. Hoe doe je dat? (Meer...)

Verbieden

Financiële opvoeding

Kinderen die al vóór hun twaalfde hebben leren omgaan met geld doen het later financieel beter. Hoe leer je je kind goed met geld omgaan? (Meer...)

Financiële opvoeding

Sparen

Kinderen die vroeg leren sparen hebben daar later profijt van. Hoe help je je kind leren sparen en hoe kun je zelf geld sparen voor of schenken aan je kind? (Meer...)

Sparen

Zakgeld

Zakgeld helpt kinderen leren omgaan met geld, het is een leermiddel. Welke afspraken maak je met je kind, hoeveel zakgeld geef je en kun je soms wat extra geven? (Meer...)

Zakgeld

Sinterklaas

Veel gezinnen vieren in december Sinterklaas. Hoe ga je om met cadeaus, wat doe je als je kind bang is voor de Sint of Piet en wanneer stoppen kinderen met geloven? (Meer...)

Sinterklaas

Meer artikelen inladen

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.