2023-06-26

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Vaccinaties

Vaccineren tegen infectieziekten is in Nederland niet verplicht. Wat kun je doen als je kind bepaalde vaccinaties heeft gemist?

Na de geboorte van je kind kreeg je van het RIVM een uitnodiging om je kind te laten vaccineren. Deze uitnodiging krijgen alle ouders in Nederland. Je bent niet verplicht om je kind te laten vaccineren, maar artsen raden het wel aan. Het voorkomt namelijk dat je kind bepaalde infectieziektes krijgt, die niet onschuldig zijn. Om je kind goed te beschermen, is het belangrijk om het vaccinatieprogramma helemaal af te maken. Heeft jouw puber vaccinaties gemist, dan kan hij deze nog inhalen.

Bescherming tegen infectieziektes

Als je je kind als baby hebt laten vaccineren, kreeg hij In het eerste jaar prikken tegen oa difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP) en hepatitis B. Om je kind te beschermen tegen deze ziektes is het belangrijk dat het vaccinatieprogramma helemaal wordt afgemaakt. Net voordat je kind 4 jaar werd kreeg het nog een keer de DKTP-vaccinatie. En toen je kind 9 jaar was, werd de DTP-prik nog een keer herhaald. Dat was om de antistoffen op peil te houden. Bij dit bezoek aan de Jeugdgezondheidszorg werd ook de tweede BMR-vaccinatie (tegen de bof, mazelen en rodehond) gegeven. Deze kreeg je kind ook al toen het 14 maanden was. Omdat een klein deel van de kinderen op die leeftijd niet goed antistoffen aanmaakt, werd de de BMR-vaccinatie herhaald. Het complete vaccinatieschema vind je op Rijksvaccinatieprogramma.nl.

HPV-vaccinatie

Sinds 2022 krijgen alle kinderen - ook jongens dus - in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. De vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker en peniskanker. Ook andere vormen van kanker worden door HPV veroorzaakt, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

14 jaar? Vaccinatie tegen meningokokken

Als je kind 14 jaar is, volgt de laatste vaccinatie van het Rijksvaccinatieprogramma. De herhaalprik tegen meningokokken typen ACWY. Meningokokken zijn bacteriën, die in het ergste geval hersenvliesontsteking (ook wel nekkramp genoemd)of bloedvergiftiging kunnen veroorzaken. Meer over meningokokkenziekte kun je lezen op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Op Thuisarts.nl lees je meer over hersenvliesontsteking.

    Groepsbescherming

    Voor veel infectieziekten is sprake van groepsbescherming. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeent zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze ziekte minder vaak voor komt. Ook kinderen die niet ingeënt zijn en kinderen waarbij de inenting niet werkt, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep van ingeënte kinderen.

    Twijfels om te vaccineren

    Het kan zijn dat je twijfels had of je je kind moest laten vaccineren. Sommige ouders maken zich bijvoorbeeld zorgen over:

    • waar het vaccin precies uit bestaat;
    • of het vaccin niet schadelijk is voor het kind;
    • wat de mogelijke bijwerkingen zijn van het vaccin;
    • of dat er een kans is dat het kind de ziekte toch nog krijgt.

    Uit verschillende onderzoeken weten we dat de vaccins niet schadelijk zijn voor je kind en dat het vaccin juist voorkomt dat je kind een infectieziekte krijgt. Heel soms kan een gevaccineerd kind de ziekte toch nog krijgen. De ziekte is dan wel minder ernstig en de kans op complicaties is erg klein.

    Vaccinaties inhalen

    Heeft je kind vaccinaties gemist? Misschien kwam een bezoek aan de jeugdgezondheidszorg destijds even niet uit of misschien ben je anders gaan denken over vaccinaties. Na 2 jaar hoeft de vaccinatie tegen pneumokokkenziekte niet meer ingehaald te worden. Tot het 18e jaar ontvang je voor de andere vaccinaties herinneringen van het RIVM. Tot en met de leeftijd van 18 kan je kind nog kosteloos vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma krijgen. Als je kind 16 jaar is kan het zelf om de vaccinaties vragen, ook als jij dat misschien niet wilt. Is je kind tussen 12 en 16 jaar en wil het zich laten vaccineren, dan wordt dat door de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg zorgvuldig overwogen. Om vaccinaties in te halen moet jij of je kind zelf contact opnemen met de jeugdgezondheidszorg in je eigen woonplaats.

    Meer informatie

    Reageer op dit artikel

    Alle reacties

    Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.