2013-08-16

Auteur: Opvoedinformatie Nederland

Medicijnen en tandarts

Bepaalde medicijnen en behandelingen bij de tandarts kunnen van invloed zijn op je ongeboren kind. Waar kun je terecht voor advies over medicijngebruik?

Medicijnen kunnen soms van invloed zijn op je zwangerschap en je ongeboren kind.

Vertel dat je zwanger bent

Als je huisarts je medicijnen voorschrijft, vertel dan altijd dat je (misschien) in verwachting bent. Vertel het ook altijd aan je verloskundige als je medicijnen gebruikt.

Gebruik je medicijnen en wil je zwanger worden? Overleg dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Soms kan het nodig zijn om je medicijnen aan te passen.

Raadpleeg de huisarts

Er bestaan medicijnen die veilig zijn als je zwanger bent, bijvoorbeeld tegen misselijkheid, hooikoorts of astma. Vraag voor het gebruik van andere medicijnen ook altijd advies aan je huisarts, ook over medicijnen die je bij de drogist koopt.

Medicijnen die je op eigen initiatief koopt

Als je op eigen initiatief medicijnen koopt, vraag dan advies aan de drogist of apotheker, en lees de bijsluiter. Daar staat op of het middel al dan niet veilig is bij zwangerschap.

Paracetamol

Als je pijn hebt, mag je paracetamol gebruiken. Je huisarts, verloskundige of apotheker kan je vertellen hoeveel je per dag mag gebruiken.

Homeopathie

Sommige natuurgeneesmiddelen of homeopathische middelen zijn te gebruiken bij bijvoorbeeld zwangerschapskwaaltjes. De meeste kun je veilig gebruiken, maar sommige kunnen schadelijk zijn voor je ongeboren kind. Op de bijsluiter kun je lezen of je het middel kunt gebruiken bij zwangerschap. Als er geen bijsluiter is of als je twijfelt, raadpleeg dan eerst je huisarts, apotheker of homeopaat voordat je het gebruikt.

Tandarts

Je kunt tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts gaan, maar vertel je tandarts wel dat je zwanger bent. Je tandarts zal de eerste drie maanden van je zwangerschap terughoudend zijn met het maken van röntgenfoto’s. De meeste behandelingen van de tandarts kunnen worden gedaan tijdens de zwangerschap. Je tandarts kan je hierover verder informeren.

Blijf je gebit goed verzorgen, want in de zwangerschap heb je iets meer kans op bloedend tandvlees.

Reageer op dit artikel

Alle reacties

Even met iemand praten? Gebruik de chatfunctie. Ons online team staat voor je klaar.